perjantai 29. lokakuuta 2010

Kaikki on syvältä

Tänään on erittäin huono päivä. Ei objektiivisesti eikä yleismaailmallisesti, vaan aivan minulle henkilökohtaisesti. Päähänottamista tapahtuu nyt siihen malliin, että tämä voi muuttua parempaan suuntaan tasan kahdella tavalla: rähjätä kaikesta tai käydä sikeään uneen. Järkevän ihmisen ratkaisu on jälkimmäinen. Se vain ei ole jälkeen päin tarkasteltuna ollenkaan yhtä hauskaa. Siksi valitsen edellisen. Ohessa lyhyitä pimahduspaloja kaikesta. Pahoittelemme ajoittain karkeaksi yltyvää kielenkäyttöä. Sellaisesta pitämättömät voivat jättää lukematta ja vetää itsensä perkele hirteen.

RAAAAAH!!!
 *Ällörör. Täältä lähti tänään 361-metrinen risteilyalus Allure of the Seas kohti Karibian cocktailsaaria. Suomalaiset toimittajat ovat niin ammattitaitoisia, että kenellekään ei juolahda mieleen tarkistaa sanan allure ääntöasua sanakirjasta. Niinpä se on poikkeuksetta kaikissa ääneen luetuissa uutisraporteissa jokin näistä: ällyre, ällörör, ällyr. Keskimmäinen on omien havaintojeni pohjalta yleisin. Jos sanaa ei tunne, sen saa ihan tarkistaa. Ei se ole huijaamista. Helvettiin tällaiset viitsimättömät mörmöttäjät. Ja mikä hitto on tämä Royal Caribbean Cruises Ltd.? Yrityksen pääpaikka on Floridassa, joka ei ole ollut osa mistään kuningaskunnasta enää pitkään aikaan. Perkeleen kruununanastajat.
*Windows Live Messenger. Jumaliste, oli ihan pakko tätäkin sitten uudistaa. Kone rukkasi päivityksiä, ja tulokseksi tuli tällainen vammaiselta pop-upilta näyttävä roska. Miksi tällaisia paskapäivityksiä oikein tehtaillaan?
*Serbia. Mikä tätäkin oikein riivaa? Voisi vähitellen koettaa saada hommiinsa jotain holttia tämäkin sakki. Joku roti tolloudelle.
*Matalasti paistava aurinko. Voisiko vielä jotenkin enemmän koettaa sokaista? Saakeli, olisi mieluummin vaikka pimeää, muttei tällaista perkeleen pupillinpolttoa koko hiton päivän taas.
*Fidel Castro. Castro on vietävänmoinen perskärpänen. Jos Castro on sinusta hyvä tyyppi, mene suolle ja törkkää pääsi sammaleeseen. Jää sinne.
*Kivet leivässä. Olisiko liikaa vaadittu, ettei työnnetä elintarvikkeisiin soraa? Kivasti narskuu hampaissa. Vitun vittu nyt taas.
*Eero Talvio. Eero Talvio ei ansaitsisi mainintaa missään, sillä hänen pääasiallinen meriittinsä on olla säynätsalolainen eläkeläinen ja seurakuntavaaliehdokas. Pakko on kuitenkin ottaa tämä... olento käsittelyyn. Kun seurakuntavaalikone tiedusteli mielipidettä rekisteröityjen parisuhteiden kirkollisesta siunaamisesta, Talviolle ei riittänyt antaa vain kielteistä kantaa. Hän meni hiukan pidemmälle. Talvion mukaan homot on "hävitettävä kansasta" ja he "ansaitsevat kuoleman". Hän tarjoaa perustaksi paljon siteerattua vihapuhetta Raamatusta. Hävitettävä kansasta. Ja ilmeisesti siis kuoleman kautta. Näiden hirviömäisen verenhimoisten 30-lukulaisten näkemysten jälkeen jätänkin lukijan arvioitavaksi, millainen persoonallisuus tämä viisi lastakin maailmaan tuottanut mies on.
*Kaali. Kaalille on olemassa muutamia legitiimejä käyttötarkoituksia. Sekasalaatit. Ei muita. Kaikessa muussa kaali on syvältä. Valitse mikä tahansa ruokalaji, lisää sen nimeen kaali ja havainnoi, kuinka lopputulos kuolee jo ajatustasollakin omaan kauheuteensa muutamassa sekunnissa. Kaalilaatikko näyttää joltain metsässä pitkään pilaantuneelta, löyhkää ummehtuneelle ja maistuu Pelsepuupin pukamilta. Jäähtyessään kaalilaatikko muuttuu suoranaiseksi myrkyksi. Vihaan kaalia.
*Twitter. Twitter on perseestä. Mitä syytä on elää sellaisessa maailmassa, jossa Twitter menestyy? Se kuulostaakin jo niin raivostuttavalta, että saa nenäkarvat kärähtämään. Minä twiittaan ahteristani parempaa melkein joka päivä. Helvetti.
*Hiihtoliitto. Te ette kanssa mitään osaa. Yhtään mitään. Olisitte täyttäneet kaikki ruiskunne ja pussinne syanidilla tai digitaliksella vaan.


Kiitos seurasta.

5 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Minuakin hävettää joskus suomalaisten tapa lausua englantia. Jossakin aikaa sitten katsomassani ohjelmassa joku mies vieraili kaikenlaisissa kuppiloissa Yhdysvalloissa ja sattui vierailemaan jonkun suomalaisnaisen (joka oli asunut jo vuosia USA:ssa) omistamassa "ravintolassa". Nainen puhui englantia pahemmin kuin Paavo Lipponen. Alle oli jouduttu laittamaan englanninkieliset tekstitykset, kun nainen kehuskeli ruokiaan: "Tis is veri skandinavian fuud. Teist it, juull laik it."


  Talvion kaltainen hourupää on päässyt tekniikan lisensiaatiksi ja toiminut ohjelmoijana. Luulin, että ohjelmointi vaatisi loogisuutta ja hyvää ongelmanratkaisukykyä, mutta olin ilmeisesti väärässä. Toivottavasti hänellä ja Castrolla ei ole montaa vuotta elinaikaa jäljellä.


  Itsekin tuskailen uudistetun Messengerin kanssa.

  VastaaPoista
 3. Keulii silloin, kun ei käsistä karkaile.

  Suomalaisten englannin ääntämys on kökköistä, mutta englantia äidinkielenään puhuvat ottavat käsittääkseni siitä yllättävän hyvin selvän. Lisäksi tietysti on totta, että on useita standardinomaisia tapoja ääntää englantia. He ovat tottuneet melko monenlaiseen. Standardiamerikanenglanti ja se brittienglannin variantti, jota puhuu luonnostaan pieni vähemmistö Englannin asukkaista ja jota mm. nimellä Queen's (King's) English kutsutaan, ovat ne, joihin meillä koulussa useimmiten kaikkien äänitemateriaalien kautta valmennetaan. Ne ovat arvovaltaisimmat, mutta eivät ainoat mahdolliset. Australialaiset ääntävät oman standardinsa mukaan, ja eräiden intialaisten, pakistanilaisten ja afrikkalaisten äidinkielenään englantia puhuvien ihmisten puheesta on ajoittain todella vaikea saada muidenkaan englanninpuhujien selkoa.

  Suomalaisten poliitikkojen kansainvälisissä yhteyksissä käyttämä englanti on hyvä pikanaurujen aihe, mutta kun esim. heidän muita EU-kollegojaan kuuntelee, niin eipä tässä niin outoja olla. Esim. baltialaisten poliitikkojen käyttämä itäeurooppalaismausteinen amerikanenglanti (aina amerikanenglanti) kuulostaa minusta epämääräisen huvittavalta sekin.

  Ääntämyksellä ei ole suoraa korrelaatiota muuhun oikeellisuuteen. Talouskomissaari Rehn haastaa kiistattoman koomista ja tahallisen, karikatyyrimaisen tankerolta kuulostavaa kieltä - mutta vain ääntämysasun osalta. Hänen englantinsa kielioppi on lähes virheetöntä, hänen sanavarastonsa on laaja ja eksakti ja hänen lausuntonsa ovat melko tiiviitä. Jos haluamme toisenlaisen vertailukohdan, katsokaamme vaikkapa Vanhasta: http://www.youtube.com/watch?v=BEqPIfEjE9c
  Vaikka hänen lausunnostaan ei saa juuri selvää, kun lauseet alkavat, mutta eivät tahdo loppua eivätkä verbit ja substantiivit noudata samaa lukua, mutta hänelläkin on selvästi melko hyvä passiivinen kielitaito, sillä hän käsittää heti melko monimutkaisestikin ilmaistut kysymykset.

  Kun kysymys taas on uutismediasta, minua ottaa eniten päähän se, että ei yksinkertaisesti välitetä. Siis ymmärränhän minä sen, jos laitetaan toimittaja studioon ylimääräistä uutislähetystä lukemaan puolen minuutin varoajalla ja jos hän sitten ei äännä esim. ydinsodan aloittaneen João-Ryszard van de Ibarrutxe y Conceiçãon nimeä tismalleen oikein. Mutta jos on aikaa tarkistaa, niin kyllä siitäkin pitää selvä ottaa. Varsinkin, jos kyse on useissa uutisissa pitkin syksyä olleesta aluksesta. Jos sana tai nimi on vieras, ei sitä hävetä tarvitse, siitä voi ottaa selvän, sanojen tapauksessa esim. niinkin hankalan vekottimen kuin sanakirjan avulla.

  Ja miksi sitten ärsyyntyä tällaisesta? Koska se on oma palkintonsa ja itsessään nautinnollista.

  VastaaPoista
 4. On totta. Oikeutta ärsyyntyä on laajasti aliarvostettu. Asiasta pitää tehdä välittömästi protesti ja laaja ja julkinen mielenosoitus.

  VastaaPoista