tiistai 14. joulukuuta 2010

Kansallissymboliarvostelu: Bahama

Kun pakkasta on toistakymmentä astetta, niin enpä panisi pahakseni pidempääkään visiittiä Bahaman liittovaltioon. Sinne nyt käy suuntamme kansallissymboliarvostelujen sarjassa.

Bahama ottaa melkoisen lähdön. Tämä on parhaita ja tyylikkäimpiä tähän mennessä kohtaamistamme lipuista. Sinikeltaisen kolmikatkolipun värit ovat harmoniset: Karibianmerta edustava akvamariini sulautuu erinomaisesti maan lämpöisiä, ihastuttavia ja kaikkiaan joulukuisesta Suomesta merkittävästi poikkeavia hiekkarantoja symboloivaan kullankeltaiseen. Tangonpuoleinen musta ja tasasivuinen kolmio symboloi bahamalaisten yhtenäisyyttä ja voimaa, ja se tuo lippuun dynamiikkaa ja särmää rikkomatta kuitenkaan harmoniaa - pikemminkin sitä parantaen. Elegantti, teeskentelemätön, jalopiirteinen lippu. Tästä annan mieluusti arvosanaksi täyden kympin.

Bahaman vaakuna on ilahduttava ja huvittava. Kilvenkannattajat varastavat kaiken huomion itse vaakunakilveltä. Purjekalaa ja flamingoa ei tässä puuhassa turhan usein näekään. Kypäränkoristeena on palmunlehvien ympäröimä kotilo, ja lipun värit toistuvat maan moton sisältävässä nauhassa siinä missä kypäränpeitteessäkin. Itse vaakunakilvessäkin lakiota hallitsee kansallisväreissä kuvattu auringonnousu. Peruskilvessä on kuvattu kartografiseen länteen matkalla oleva Kolumbuksen Santa María: ensimmäinen kiinteän maan kappale, jolle Kolumbus Uuden maailman puolella jalkansa laski, sijaitsi nykyisen Bahaman alueella. Kokonaisuutena kansallistunnus on ihastuttava cocktail, mutta se antaa kilvenkannattajien varastaa koko show'n. Ja vaikka flamingo ja purjekala ovat mahtava yhdistelmä, kärsii tunnuksen graafinen selkeys, iskevyys ja yhtenäisyys. Arvosana: 8.Bahaman kansallislaulu March On, Bahamaland on Timothy Gibsonin sävellys, joka otettiin käyttöön maan itsenäistyessä Britanniasta vuonna 1973. Sanoitus on innoittavaa normitavaraa, ja vaikkei sävellys millään muotoa surkea olekaan, ei se ole myöskään millään muotoa merkillepantava. Olen lisäksi kuulevinani muutamassa kohdassa muistumaa Kanadan kansallislaulusta. Arvokas, mutta melko helposti unohtuva ja persoonaton esitys. Arvosana: 7.

Bahama saa loppuarvosanakseen komeat 8,3

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti