lauantai 9. kesäkuuta 2012

Kansallissymboliarvostelu: Egypti

Viime vuonna tapahtuneen vallankumouksen yhteydessä Egyptin kansallisia symboleja ei vaihdettu, toisin kuin esimerkiksi Libyassa. Nyt kansallissymboleja arvioiva kiertue saapuu Kairoon ottamaan mittaa Egyptin arabitasavallan luomuksista.

Egyptin lippua on 20. vuosisadan aikana muutettu useamman kerran. Värit ja perussommittelu ovat pysyneet ennallaan vuoden 1953 vallankumouksesta, joka kukisti kuningas Faroukin. Punainen kuvaa taistelua itsemääräämisoikeuden puolesta monarkiaa ja imperialisteja vastaan. Valkoinen kuvastaa rauhantahtoa, ja musta viittaa kansan kärsimyksiin niiden pahojen imperialistien ja huonojen hallitsijoiden alaisuudessa. Nykyisin, vuodesta 1984 alkaen lipussa seisoo keskellä kultainen Saladinin kotka niin kuin 1950-luvullakin, mutta parin epäonnistuneen arabimaiden liittojen aikana lipussa on nähty myös tähtiparia ja haukkaa.

Egyptin lippu on yhdellä sanalla sanoen tylsä. Se on mielikuvitukseton, lattea ja jopa masentava ilmestys. Musta on aina ongelmallinen valinta valtiolippuun, varsinkin yhdessä valkean kanssa. Kultainen kotka on hailakka ja lisää lippuun avuttomuuden ja ilottomuuden tuntua. Onpahan ankea esitys. Arvosana: 5

Bonuksena Egyptin kuningaskunnan (1922-53) lippu:
Sitten käsittelyyn vaakuna.
Vaakunahahmoksi on valittu ns. Saladinin kotka. Saladin (k. 1193) oli kurdi, josta tuli Egyptin ensimmäinen sulttaani. Hän taisteli menestyksekkäästi ristiretkeläisiä vastaan. Tällä kotkalla ei kuitenkaan ole välttämättä mitään historiallisesti todennettavaa yhteyttä Saladininiin. Kotkahahmo esiintyy kairolaisessa muurissa, joka on rakennettu Saladinin aikana, mutta mikään ei viittaa siihen, että hän olisi käyttänyt kotkaa henkilökohtaisena symbolinaan. 
Kotka on vahvasti tyylitelty, kuten vaakunataiteeseen sopiikin. Jalat ovat kuin palmunrungot. Teksti kertoo yksinkertaisesti valtion nimen, jolla, kuten tiedämme, ei ole vaakunassa mitään virkaa. Kotkan rinnan peittää Egyptin väreihin jaettu kilpi. Se onnistuu tässäkin olemaan tylsä ja lattea. Länsimaisen, historiatietoisen tarkastelijan on aluksi vaikeata erottaa tätä tyyliteltyä kotkaa eräistä hieman pahamaineisemmista historiallisista symboleista muotokielensä puolesta, mutta on myönnettävä, että tämä kotka, siivet tosin levällään, mutta silti alas laskettuina, ja ilmeettömine kasvoineen vaikuttaa pikemminkin suojelevalta kuin hyökkäävältä.
Mutta onko vaakuna onnistunut? Eipä juuri. Tämä on taas niitä, jotka toimivat paremmin sinetteinä kuin vaakunoina. Kaiken kaikkiaan tällaisen tuotemerkkimäisen virityksen voisi kuvitella näkevänsä egyptiläisen lentokapteenin hatussa, rykmenttitunnuksessa tai vaikkapa kansallisen öljy-yhtiön logossa. Tyylittely on sinänsä toteutettu varsin hyvin siipien osalta (ja varsin huonosti jalkojen osalta), mutta vaakunana tämä ei juuri säväytä. Arvosana: 6


Egyptin kansallislaulu IsänmaaniX3 eli Biladi, biladi, biladi (بلادى، بلادى، بلادى) on toiminut Egyptin musiikillisena tunnuksena vuodesta 1979. Sen on säveltänyt Sajid Darwish (1892-1923).

Sajid Darwishia pidetään merkittävimpänä egyptiläisenä säveltäjänä. Hän tuotti monta suosittua laulua ja oli myös mukana maan varhaisessa äänilevytuotannossa. Hän kuoli 31-vuotiaana Aleksandriassa vuonna 1923, mahdollisesti kokaiinin yliannostukseen.
Kappale on mahtipontinen ja painokas, mutta myös varsin tehokas. Siinä on mahtavuutta ja arvokkuutta, keveydestä ei tietoakaan. Fanfaarimaisuus ja selkeästi muistettava teema ovat hyödyksi. Tämä kansallislaulu toimii parhaiten, kun se pidetään iskukykyisen lyhyenä ja tempoltaan riittävän ripeänä. Egypti onnistuu symbolisarjassa parhaiten musiikillisesti. Arvosana: 8

Egyptin loppuarvosana on 6,3. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti