maanantai 27. elokuuta 2012

Jumalpuntari: Hittavainen

Elämäntyöni parhaan jumalan löytämiseksi jatkuu. Tähän mennessä olen tarkastellut egyptiläisten, kreikkalaisten, roomalaisten ja mayojen pantheonien tarjoamia vaihtoehtoja. On korkea aika tulla näistä muinaisista korkeakulttuureista hieman maanläheisemmille mannuille. Olihan näet entisaikojen suomalaisillakin kelpo kokoelma jumalia ja muita henkiotuksia, joista sopi kunnioitettavaa valita. On siis suomalaisen jumalan vuoro. Se jumala on Hittavainen.

Karjalaisten parhaiten tuntema Hittavainen saattaa olla hiiden sukua, ja hän ei ehkä ole jumala aivan samalla tavalla kuin vaikka Zeus tai Poseidon. Hittavaisessa on metsänhengen piirteitä, mutta joka tapauksessa hän on ihmistä ylempi, ilmeisen kuolematon henkiolento. Hän asustelee mitä todennäköisimmin metsässä, missä hän hallitsee riistaa - tai tarkemmin sanoen erästä osaa riistasta. Mikael Agricola laati vuonna 1551 (epätäydellisen) suomalaisten ja karjalaisten "epäjumalten" luettelon, jossa kerrotaan, että
 "Hittavanin toi Jenexet Pensast"
Hittavainen rinnastetaan Agricolan tekstissä Nyyrikkiin, joka puolestaan oli jonkinmoinen oravain johtaja. Hittavainen on siis Agricolan (ja muita lähteitä ei hirmuisesti ole) mukaan metsästyshaltia, joka toi hyvää (tai mahdollisesti huonoa) onnea jänisjahdissa. Mitään käsitystä ei ole Hittavaisen ulkomuodosta, mutta minua huvittaa kuvitella hänet jänishahmoiseksi ristiturpien ikuiseksi johtajaksi. 

Varsin selvää on, että Hittavainen ei ole jumalten kärkikastia. Modernissa yhteiskunnassa elävälle ihmiselle jänisjahti on sangen perifeerinen kiinnostuksenkohde, eikä kenenkään henki totisesti ole tämän asian vuoksi alttiina. Pahantahtoiseksi äityessään Hittavainen saattaisi pahimmillaan johtaa alamaisensa puputtamaan vaivalla hoidetut istutukset poskeensa, mutta Caerbannog-luokan terminaattoria ei varmasti ole syytä odottaa. Kaiken kaikkiaan en ole vaikuttunut.

Mahti: ½ (paitsi jos elät yksinomaan jäniksiä metsästämällä, jolloin olet muutenkin sekaisin)
Vaikuttavuus: 1 (luontokappaleiden hallinta on aina vähintään kiva temppu)
Vaarallisuus: 0

Eettisyys ("hyvyys"): Hyvä. Agricolan mukaan Hittavainen "antaa" saaliin. Ja puput on söpöjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti