maanantai 13. elokuuta 2012

Kansallissymboliarvostelu: Eritrea

Pyrkimyksemme panna valtiot järjestykseen kansallisten symbolien esteettisen paremmuuden suhteen jatkuu edelleen. Nyt suunnaksi otetaan Afrikan sarvi, missä omia symbolejaan viljelee Eritrean valtio. Se on tarkastelemistamme maista nuoremmasta päästä. Italian siirtomaasta brittiläisen YK-mandaattialueen kautta Etiopian yhteyteen päätynyt Punaisenmeren rantakaistale kävi vuosikausia itsenäisyystaistelua etiopialaisia vastaan, kunnes vuonna 1991 YK:n valvoman kansanäänestyksen jälkeen Eritrea itsenäistyi virallisesti vuonna 1993. Tämä lehdistönvapaustilastoissa maailman perimmäiselle hännälle (Pohjois-Koreaa heikommin) sijoittuva yksipuoluevaltio on sittemmin päässyt käyttämään kansallisia symboleitaan aivan virallisessa Etiopiaa vastaan käydyssä sodassa 1997-2000. Ja sehän tiedetään, että kun arviolta maailman köyhimmät valtiot käyvät sotaa, niin rahaa palaa satoja miljoonia dollareita. Kalliilla siis on tämäkin kansakunta lunastanut lippunsa, vaakunansa ja kansallishymninsä.


Eritrean lippu rakentuu kolmen värien puolesta keskenään riitelevän kolmion horisontaaliseen sommitelmaan. Karmiininpunaisessa tasakylkisessä kolmiossa on rauhaa symboloiva oliivinlehväaihe, joka periytyy 1950-luvulla käytetystä varsin neutraalista YK:n sinisestä lipusta. Värit ja sommitelma ovat Eritrean kansan vapautusrintaman tunnuksesta, ja väreillä on tietysti vahva symbolinen merkitys (kuten aina). Vihreä suorakulmainen kolmio edustaa maan vehreyttä ja hedelmällisyyttä, sininen taas hieman hupaisasti Punaistamerta, jonka rannalla hyvin strategisessa paikassa valtio sijaitsee (Eritrea on ainoana maailmassa julistanut koko rantaviivansa luonnonsuojelualueeksi - yhteensä 1350 km mantereella ja vähintään toinen mokoma Dahlakin saaristossa). Punainen kolmio edustaa itsenäisyyden eteen vuodatettua verta - jokainen voi päätellä itse, miksi tämä kolmio on yhtä iso kuin ne kaksi muuta yhteensä.

Eritrean lippu ei varsinaisesti helli silmiä. Värit eivät suostu pelaamaan yhteen, vaikka sommittelu onkin mielenkiintoinen. Oudo väriyhdistelmän ja sommitelman vuoksi tämä lippu tuottaa kaksiulotteisena kaavakuvana hienoisen optisen harhan: ainakin minusta vihreän kolmion (ja koko lipun) yläreuna näyttää pyöristyvän hieman ylöspäin. Kullanvärinen oliiviseppele on sentään sijoitettu tismalleen oikeaan paikkaan. Siitä huolimatta sangen silmiä särkevä tapaus. Arvosana: 6

Eritrean vaakunan virkaa toimittaa tällainen dromedaarisinetti. Tupakkayhtiön logoa muistuttavassa ympyrässä omahyväinen kameli seisoo halkeilleella savimaalla seppeleen ympäröimänä. Sinisessä seppelnauhassa on kultakirjaimin valtion virallinen nimi sen virallisilla kielillä: vasemmalta alkaen tigrinjaksi (eteläseemiläinen kieli), englanniksi ja arabiaksi. (Kyllä, virallinen nimi kuuluu kokonaisuudessaan Eritrean valtio. Ilmeisesti ihan täyttä selvyyttä ei siis ole tarkemmasta valtiomuodosta.)
Dromedaari symboloi itsenäisyystaistelua, kuinkas muutenkaan. Virallisen selityksen mukaan itsenäisyystaistelijat (vapaus on sellainen termi, jonka käyttäminen Etiopian ja Eritrean kaltaisten valtioiden yhteydessä on hieman hankalaa, joten pitäydyn itsenäisyystaistelussa) käyttivät dromedaareja kuormajuhtinaan osana kamppailua. Mutta jos itsenäisyydestä on kyse, niin miksipä ei tämä itsepäinen ja pahansisuinen, mutta silti arvokas apuelukka kävisi itsessäänkin symboliksi ilman historiallista taustaakin.
Tässä vaakunassa/sinetissä hyvää on kameli, joka näyttää hauskalta ja joka erottuu kivasti joukosta. Huonoa on, että esitystapa ei ole edes etäisesti tyylikäs - heraldiikan säännöt voi heittää elukoiden kohdalla toki hiiteen, mutta silti kannattaisi pyrkiä tuottamaan symboli, joka ei näytä tupakka-askin kannessa komeilevalta tuotemerkiltä, vaan joltain, jota itsenäinen valtio kehtaisi käyttää. Arvosana: 5

Bonuksena pari aiempaa vaakunaa - ihan kontrastin vuoksi.
Eritrea on kokoonpanoltaan italialainen luomus. Italia julisti Italian Eritrean siirtomaakseen 1890, ja virallisesti alue kuului Italialle vuoteen 1947. Italialaiset myös keksivät nimen Eritrea, joka on antiikinaikainen Punaistamerta merkitsevä termi. Italialainen siirtomaavaakuna otettiin käyttöön 1919. Siinä korostuu Eritrean strategisesti merkittävä sijainti Punaisenmeren rannalla.


Kun Italiasta tuli fasistinen valtio, myös siirtomaasymboleja rukattiin. Mukaan otettiin fasistien ideologinen tunnus, fasces. Tätä vaakunaa ryhdyttiin käyttämään viimeistään vuonna 1936 (tarkkoja tietoja on yllättävän vaikeata löytää), kun Mussolini julisti Italian imperiumin perustetuksi ja päätti, että Eritreasta tulisi Italian Itä-Afrikan teollinen keskus. (Ne muut osat olivat Abessinia eli nyk. Etiopia ja Italian Somalimaa, joka käsittää suurimman osan nyky-Somaliasta.) Britannia pani lopun Italian Afrikan-imperiumille jo 1941.


Eritrean kansallislaulu on runollisesti nimeltään Ertra, Ertra, Ertra eli Eritrea, Eritrea, Eritrea. Se on junnaava marssi, joka voisi olla jostakin keskinkertaisesta sota-aiheisesta historiallisesta elokuvasta 1950-luvulta. Ja vuodelta 1951 sävelmä onkin. Sen takana ovat herrat Isaac Abraham Meharezghi ja Aron Tekle Tesfatsion. Solomon Tsehaye Berakin sanoitus hekumoi heti aluksi Eritrean "arkkivihollisen vaikeroivalla tuholla" - sentään nimeltä ei Etiopiaa mainita. Musiikillisesti tekele ei ole kummoinen, mutta siinä on kumma kyllä tarttuva poljento. Kuten sanottu, sopisi paljon paremmin puolikököksi elokuvamusiikiksi kuin kansallislauluksi, mutta silti yllättävän hauskaa ja viihdyttävää kuunneltavaa. Jotain jopa jäi mieleenkin, vaikka mestariteos tämä ei missään nimessä ole. Arvosana: 7
Eritrean keskiarvo on täten 6.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti