torstai 6. syyskuuta 2012

Enver Hoxhan uusi tuleminen

Suomen Yleisradion, kavereiden kesken YLEn, nettiuutisointi ei ole aina ylen tasokasta. Viimeksi tänään YLE kertoi, että ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) tapaa Enver Hoxhan.
Uutinen on hätäisesti kirjoitetun oloinen. Ministerin puoluekantaa ei hyvien tapojen vastaisesti ole mukaan mahtunut, vaikka juttu on nykyiselläänkin erittäin lyhyt. Otsikko on onnistuttu möhlimään vaikeasti käsitettävään muotoon. Kun kerran itse uutistekstissäkin esiintyy epävirallisempi mutta täysin käypä nimi Bosnia-Hertsegovina, niin voisiko sitä ehkä käyttää otsikossakin? Uutisen päättää kompelö ja puhekielimäinen muotoilu siitä, kuinka "Kosovon valvottu itsenäisyys päättyy syyskuun 10. päivä". Vaikka puhekielessä esiintyykin sanonta "nyt eikä viidestoista päivä", soisi Yleisradion käyttävän hieman virallisempia ja oikeammanpuoleisia ilmaisuja. Mutta tämä kaikki on aika mitätöntä sen rinnalla, että YLE on kaivanut esiin todellisen skuupin: Tuomioja siis tosiaankin tapaa Enver Hoxhan.
Enver Hoxha, Albanian työväenpuolueen pääsihteeri, joka johti maata diktaattorina vuosina 1944-85. Uskontojen leppymätön vainooja, vainoharhainen isolationisti, suuri bunkkerinkuopija, mies, joka passitti jopa kolmanneksen väestöstä leireille. Kiduttaja ja murhaaja, jonka ansiosta Albaniassa vallitsi Euroopan matalin elintaso. Niin kova stalinisti, että eristäytyi kommunistisistakin valtioista. Euroopan Kim Il-Sung.

Eittämättä siis hyvinkin tapaamisen arvoinen mies. On tosin mysteeri, missä olomuodossa Tuomioja hänet kohtaa. Enver Hoxha nimittäin kuoli 76 vuoden iässä vuonna 1985 - parasta, mitä hän koskaan maalleen teki. Arvoituksellista on myös, kuinka ihmeessä kuollut naapurimaan diktaattori onnistui keplottelemaan itsensä Kosovon ulkoministeriksi. Ei sen puoleen, etteikö Hashim Thaçin hallinnossa olisi paljon epäilyttävää sakkia, pääministeri itse mukaan lukien, mutta olisi aika tyhmä veto antaa ulkoministerin salkku vihatun tyrannin ruumiille.

Ellei sitten ole käynyt niin, että YLE on rys albanisoinut jutun, kuten puljussa toisinaan on tapana. On mahdollista, että heiltä menivät sekaisin Albanian entinen kommunistidiktaattori ja Kosovon ulkoministeri, jonka nimi on Enver Hoxhaj (s. 1969). Se J on hyvin merkityksellinen siellä lopussa. Olisi melkoisen noloa kirjoittaa esim. kuvitteellisen putkimiehen Adolf Titlerin nimi strategisesti väärin. Samoin saattaisi aiheuttaa fiktiiviselle puutarhuri Erich Wolfram Honeckersille mielipahaa, jos hänet julkisuudessa sekoitettaisiin erääseen itäsaksalaiseen mulkeroon. 

Sitä minä vaan tässä, että ihmisten nimillä on väliä. Niiden perusteella ihmiset ikään kuin erotellaan toisistaan varsinkin tekstuaalisissa yhteyksissä. On varsin loukkaavaa sotkea sivullisia pahamaineisiin diktaattoreihin vain siksi, että heillä sattuu olemaan hiukan samanlainen nimi. Virheet ovat inhimillisiä, mutta 20. vuosisadan tyrannimaisten massamurhaajien kodalla pitää yksinkertaisesti olla erityisen tarkka.
Saksalainen säveltäjä Heiner Goebbels (s. 1952). YLEn näkemys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti