sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Jumalpuntari: Haile Selassie

Ihmiskunnan historian merkittävin kirjoitussarja, tämän blogin Jumalpuntari, jatkuu taas. Tavoitteenammehan on seuloa kaikista ihmisille tunnetuista jumalista se paras, mahtavin ja kaikinpuolin kannattavin palvontavalinta.

Kaikkien jumalolentojen ei tarvitse olla näkymättömiä ja asua luoksepääsemättömillä vuorenhuipuilla tai ottaa liekehtivän aluskasvillisuuden hahmoa kommunikoidessaan ihmisten kanssa. Eikä kaikkien jumalolentojen inkarnaatioidenkaan tarvitse olla tuhansien vuosien takaa. Jotkut jumaluudet voivat olla moderneja valtionpäämiehiä, kuten Ras Tafari Makonnen (1892-1975), joka tunnetaan paremmin Etiopian keisari (Nəgusä Nägäst, 1930-1974) Haile Selassiena. Rastafariliikkeen piirissä Haile Selassieta pidetään sangen yleisesti palanneena messiaana ja näin ollen lihaksi tulleena jumalana. Haile Selassie on siitä kiitollinen aihe sarjaamme, että hän on harvoja jumalia, joista on valokuvallista evidenssiä.
Musta Mannerheim tai messias tai jotain sellaista. Joka tapauksessa ns. kansa raivostui.
Abessinian kuningashuone voi periaatteessa vaatia itselleen messiaanista asemaa, sillä se katsoo olevansa Daavidin ja Salomon sukua. Varsinaista kovaa todistusaineistoa tästä ei ole, mutta Etiopiassa tulkinta menee niin, että Daavidin poika, kuningas Salomo, olisi aloittanut dynastian Saaban kuningattaren kanssa. Vanhan Testamentin 1. Kuninkaiden kirjassa (10: 1-10) lyhyesti mainittu Saaban kuningattaren visiitti Jerusalemiin johti etiopialaisen tulkinnan (jolle ei ole suoraa tukea Raamatussa tai arkeologiassa) mukaan Etiopian ensimmäisen keisarin Menelik I:n syntymään. Etiopialaisen tradition mukaan Saaban valtakunta sijaitsi Etiopiassa (myös Jemeniä, Djiboutia, Somaliaa, Persiaa ja Sudania on toisaalla esitetty), ja Salomon poika Menelik kävi vielä aikuisiällä hakemassa liitonarkinkin Etiopiaan. Ilmeisesti israelilaiset yksinkertaisesti antoivat sen, kun Menelik kehtasi pyytää. Eipä se toki kovin merkittävä kapine ollutkaan. Hyvä kun vei pois temppelin nurkkia tukkimasta. 
Sori, Indy, mutta olet kyllä ihan liian pohjoisessa. Joitakin tuhansia kilsoja etelään, niin johan alkaa polttaa. Ja siellä ei edes ole natseja. Olisi tosin kyllä fascisteja.
Haile Selassie syntyi nimellä Tafari Makonnen Ejersa Goron kylässä 23.7.1892. Hänen isänsä oli Hararin maakunnan kuvernööri ja tämän isoäiti puolestaan keisari Menelik II:n täti. Haile Selassie nostettiin sijaishallitsijaksi, kun vanhoillinen salaliitto syrjäytti kruunaamattoman keisari Iyasu V:n syyskuussa 1916 ja valtaistuimelle nousi virallisesti keisarinna Zewditu. Kun keisarinna kuoli 1930, Tafari Makonnen kruunattiin tittelillä ja hallitsijanimellä Hänen keisarillinen majesteettinsa, Juudan voittoisa leijona, Jumalan valinta, Etiopian keisari Haile Selassie I

Jamaikalla taas Marcus Garvey -niminen poliitikko ja profeetta (1887 - 1940) alkoi 1920-luvulla ajaa panafrikkalaista nationalismia sekä rotuseparatismia ja puhui profetioita mustan kuninkaan kruunaamisesta Afrikassa. Näistä puheista innostuneena Leonard Howell (1898 - 1981) julisti Haile Selassien maan päälle palanneeksi Kristukseksi, joka tulisi johtamaan kaikki mustat takaisin kotimaahansa Afrikkaan. Howellia voinee pitää rastafarismin perustajana. Hänen opilleen keskeistä oli paitsi Haile Selassien tunnustaminen Jumalan persoonaksi ja korkeimmaksi olennoksi sekä kaikkien mustaihoisten johtajaksi, niin myös sellaiset seikat kuin järjestäytynyt massapaluu Afrikkaan, "mustan rodun" ehdoton ylemmyys kaikkiin muihin nähden ja viha sekä järjestäytynyt kosto valkoihoisia kohtaan näiden synnynnäisen pahuuden takia.
Jep, Leonard Howell vaikuttaa olleen erittäin paska ihminen, joskin toki epäilemättä varsin paskamaisista oloista. Tästä kuitenkin sai alkunsa rastafarismi, jonka nimi tulee Haile Selassien eiskeisarillisesta tittelistä. Nykyisin rastafarien ylivoimainen valtavirta on luopunut rasismista, sillä Haile Selassiekin painotti puheissaan lähimmäisenrakkauden merkitystä sekä rasististen ja uskonnollisten ennakkoluulojen haitallisuutta. Rastafarismi ei kysy etnistä alkuperää. Sen sijaan monet rastafarit lietsovat yhä aktiivisesti väkivaltaista homovihaa, ja osittain tämän takia Jamaika on maailman homofobisimpia yhteiskuntia. 

Mutta palatkaamme itse Haile Selassien jumaluuteen tämän taustoituksen jälkeen. Haile Selassie kävi Jamaikalla vuonna 1966 ja sai hurmioituneen vastaanoton paikallisten rastafarien keskuudessa. Hän ei kuitenkaan koskaan itse julistanut olevansa Jumalan persoona, ylösnoussut ja palannut messias. Hän tosin suhtautui ystävällisesti rastafarivaikuttajiin ja tapasi näitä, muttei koskaan ilmaissut vahvistavansa näiden uskomuksia ja pyrki myös hillitsemään rastafarien halua muuttaa Etiopiaan kehottaen näitä pikemminkin ensin rakentamaan omia kotiyhteiskuntiaan täydellisemmiksi. Tämä ambivalentti suhtautuminen ei kuitenkaan horjuttanut useimpien rastafarien uskoa Haile Selassien jumalallisuuteen.
Vain todellinen messias kiistää jumaluutensa... tai jättää asian vaille kommenttia!
Mutta kannattaako Haile Selassieta pitää jumalallisena? Onko hänestä mihinkään? Sitähän tässä ollaan selvittämässä. 
Ainakin Rita Marley (s. 1946), Bob Marleyn vaimo, on kertonut nähneensä omin silmin todisteet Etiopian keisarin jumaluudesta. Hän oli läsnä Kingstonin lentokentällä satatuhatpäisen ihmisjoukon seassa vuonna 1966 Haile Selassien astuessa Jamaikan kamaralle ja kääntyi rastafarismiin tämän kokemuksen jälkeen. Marley kertoo nähneensä stigmojen ilmestyvän tuolloin keisarin käsiin. Hänen todistustaan arvioidessa on otettava huomioon, että lentokentällä pitkään odottanut ihmismassa vietti aikaansa polttaen valtavat määrät kannabista.

Toisaalta vaikka tyyppi saisikin aitoja stigmoja, ei se minusta ole kannattava syy kunnioittaa häntä jumalallisena. Ylipäänsä aiheettomien stigmojen ilmaantuminen kämmeniin on ehkä tyhjänpäiväisin ja turhin jumalallinen erikoiskyky. Sen kun pystyy tekemään ihan tavallinen kuolevainenkin. Jumalallisena erikoisvoimana se on vain vielä tyhmempi, koska se ilmaantuu tyhjästä. Kiitos vain, mutta ei ole erityisen vakuuttava ja vahva sellainen jumala, johon tulee reikiä tyhjästä. Miksi kukaan haluaisi jotain niin tyhmää? Katsokaa, saan käsiini reikiä, joista vuotaa verta, palvokaa mua nyt! No en tosiaankaan palvo. Surkein jumala ikinä tuollainen.

Mutta eihän tätä pelkästään Rita Marleyn kyseenalaisen ja heiveröisen todistuksen perusteella ratkaista. Kannattaako Haile Selassieta palvoa? Hänellä ei tunnu olevan mitään supervoimia, toisin kuin voisi Jumalan persoonalta kuvitella. Palanneen messiaan voisi kuvitella olevan varsin mahtava, ja minusta Hänen kannattaisi pelata ihmisten odotusten mukaan, jos haluaa vakuuttaa mahdollisimman monet. Messiaan paluun pitäisi näyttää enemmänkin tältä:

Tiedättehän - säteilee ylimaallista valoa, kykenee kumoamaan painovoiman, nostaa kuolleita haudoista, saa asioita leijailemaan ajatuksensa ja sanansa voimalla jne. Sen asemesta tämänkertainen palannut messias nyt sitten näyttääkin tältä:
Ymm-hmm. 

Tosin ei pelkän ulkonäön perusteellakaan voi kokonaisarviota tehdä. Mutta ongelmaksi muodostuu se, että Haile Selassie ei näytä osaavan oikein mitään jumalallista, eikä tunnu olevan erityisen taidokas normaalilla valtiomiestasollakaan. Hän tosin asetti tavoitteekseen Etiopian modernisoimisen, mutta mitään erityisen jumalallista ei tapahtunut. Valtaistuimella olevan elävän jumalan luulisi pystyvän esimerkiksi estämään satojentuhansien alamaistensa kuoleminen nälkään vuodesta 1958 alkaen. Lisäksi jumalallisella viisaudella todennäköisesti pystyisi tekemään hieman kaukonäköisempiä päätöksiä kuin yksipuolinen federaation lakkauttaminen, Eritrean yksipuolinen liittäminen Etiopian keisarikuntaan ja parlamentin omavaltainen hajottaminen - siitä alkoi vuonna 1961 sota, joka kesti kolmekymmentä vuotta, jossa kuoli yli 200 000 ihmistä ja jonka Etiopia hävisi menettäen samalla kaiken rantaviivansa. Lisäksi jumalan voisi joissain villeimmissä visioissa kuvitella voivan torjua kommunistisen vallankaappauksen. Vaan Haile Selassie syöstiin vallasta ja asetettiin arestiin, missä hän teki toisen hyvin epäjumalallisen teon, eli kuoli 27.8.1975. Messias on kuollut ja ylösnoussut; hänellä ei ole syytä kuolla uudestaan. Eipä ole Haile Selassiesta juuri sen koommin paljoa kuulunut. Hieno homma, messias.

Toisaalta ei mikään ihme, sillä tässä meillä nyt olisi jumala, joka pakenee Italian armeijaakin. Eiköhän ala olla sitä myöten selvillä, että Haile Selassie on aika onneton valinta jumalaksi. Matti Vanhanen olisi kannattavampi palvonnan kohde. Katsotaan nyt vielä kuitenkin Haile Selassien jumalpisteet.

Mahti: 2/10. Yksinvaltias Etiopiassa ja kohtalainen menestyjä kansainvälisessä politiikassa. Ei minkäänlaisia erikoiskykyjä eikä kovin onnistunut hallitsija. Olemassaolo voidaan useimmista muista jumalista poiketen todistaa.
Vaikuttavuus: 1/10. Kuollut keisari. Kiva titteli, mutta ei juuri muuta.
Vaarallisuus: 1/10. Elinaikanaan oli potentiaalisesti vaarallinen alamaisilleen, joita onnistui tappamaan nälkään aika paljon, mutta eipä ole enää vuosiin tehnyt mitään.

Eettisyys ("hyvyys"): Todennäköisesti hyväntahtoinen, mutta inkompetentti. Vanhemmiten mahdollisesti myös inkontinentti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti