torstai 30. toukokuuta 2013

Muutama juttu

Erinäisiä ihan irrallisia juttuja, kun on tullut vastaan. Ja pakko on kommentoida, kun on näin saatanan fiksu kuin minä.

I HS:ssa kerrottiin sunnuntaina 5.5.2013 siitä, miten kirkossa kuohuu (taas). Tällä kertaa aiheena on urut ja niiden käyttö. Kotimaa-lehden (jonka loogisempi nimi olisi varmaan Kotikirkko, mutta menköön) päätoimittaja on ottanut asiakseen kritisoida sitä, että kirkoissa on urut ja että siellä olevia urkuja käytetään. Hän haluaisi korvata urut esim. pianolla tai sähköisesti vahvistetuilla bändeillä.

Eikö olekin jotensakin niin erinomaisen kuvaavaa, että jos kirkosta löytyy yksi ainoa yksiselitteisen hyvä ja hieno asia, niin aktiiviset uskonelämän harjoittajat ryhmittyvät juuri sitä vastaan? Urut, niiden vakiinnuttaminen ja niiden levittäminen kaikkialle Eurooppaan on minulle ainoa yksiselitteisesti hyvä saavutus, jonka koko kristinusko on ikinä saanut aikaan. Ainoa, jossa ei ole mitään vikaa tai varjopuolta.

Kotimaa-lehden pt:n mukaan urut on säestyssoittimena "huono", ja toteaa, että siitä, miten paska urut ovat, "pitäisi voida käydä keskustelua". Pulmia uruista aiheutuu "varsinkin silloin, kun kirkossa on vähän väkeä, mikä hänen mukaansa on useissa seurakunnissa valitettava totuus". Sen sijaan, että yritettäisiin saada kirkkoon lisää kävijöitä laulamaan, olisikin uruista hankkiuduttava eroon.

Tiettävästi myös gospel-muusikot vastustavat urkuja, mikä käy järkeen. Gospel-musiikki ei halvan ja imelän Amerikan-apinointiluonteensa vuoksi sovellu uruille. Ongelma on tosin siinä, että gospel on paskaa. Jos kirkkoon pitäisi saada urkujen asemesta bändi säestämään gospel-kappaleita, niin yhtä arvokasta ja tyylikästä olisi korvata soittokunnan esittämä Porilaisten marssi jollain käännöskantrilla, jota voisi hoilottaa cowboy-hattu otsalla.

Ja sitä paitsi miksi sen virrenveisuun pitäisi edes kuulua? Keskivertoseurakunnalla ovat sävellajit, rytmi ja tempo täysin hukassa, ja keskimääräisen ihmisen lauluääni on niin onneton, ettei siitä kalua tule, vaikka niitä olisi jopa 15 (vilkkaassa jumalanpalveluksessa, nähkääs) ölisemässä. Kristinusko on poikkeuksetta noloa, kun se yrittää osallistuttaa seurakuntalaisia millään tavalla rituaaleihinsa. Polkekaa niitä urkuja vain lujempaa, sillä pidätte tyylittömyyden saatanan loitolla. 

II Tämä. Petri Härkönen ja Sakari Heinonen päättivät hiihtää Grönlannin halki. Eihän siitä mitään tullut. Pakkasta oli 38 astetta ja siihen päälle tuuli 12 m/sek. Kaksikko jouduttiin lopulta evakuoimaan keskeltä jäätikköä, oletettavasti grönlantilaisten/tanskalaisten veronmaksajien kustannuksella. Kaikkiaan reitiltä evakuoitiin viisi konkkaronkkaa, jotka jättivät leikin kesken, kun tuli paleltumia. Joku brittiläinen piruparka jäätyi hengiltä. Paleltumia tuli vartalon äärialueille melkoisesti tälle suomalaiselle kaksikolle. 

Asiani tässä oli: miksi? MIKSI MITÄÄN EDELLÄ MAINITTUA? Miksi hiihtää Grönlannin poikki? Miksi edes puhua retkikunnasta? Miksi tällä on mitään uutisarvoa ylipäänsä? Tyypit eivät olleet pelastamassa mitään tai ketään, suorittamassa jotain muuta tehtävää tai tekemässä tieteellistä tutkimusta. Kyseessä on kaikesta päätellen kaksi tyyppiä, jotka saivat päähänsä hiihtää Grönlannin jäätikön halki ja joille tuli nähtävästi vastaan sellainen havainto, että siellähän on jumaliste niin kylmä, että varpaat jäätyy.

"'Perussairauteni on astma, joten minulla oli vaikeuksia hengittää'", Härkönen kertoo.
Nyt oikeasti! Mikä näitä hemmoja vaivaa? Millainen pitää ihmisen olla, jos hänestä on astmaatikkona hyvä idea lähteä HIIHTÄMÄÄN JUMALAUTA GRÖNLANNIN JÄÄTIKÖN POIKKI? Vaikuttaa juuri sellaiselta kaverilta, jolla on arvostelukyky kunnossa. Eikös tällaisille pitäisi antaa paljon valtaa ja vastuuta. Ai niin, jäi mainitsematta, että tämä sama Härkönen on Keravan kaupunginjohtaja. Se toinen neropatti on Sitran asiantuntija (ei sen soittimen, vaan sen rahaston, jonka toimenkuvaa kukaan ei tiedä). Ovatko nämä tyypit varmasti niin tasapainoisia, että... ? Ei sillä, etteikö minustakin jokin osa kotikaupunkini johtoportaasta saisi lähteä vaikka hyppykepeillä Annapurnaa valloittamaan (missä todennäköisesti onnistuisivat paremmin kuin missään ikinä näillä main yrittämässään), mutta tämän mystisen uutisen perusteella nyt mainitulla kaksikolla on niin käsittämättömän heikko arvostelukyky, että se pitäisi aidata ja suojella sekä kansallisesti merkittävänä että haltijoilleen vaarallisena.

Hankkikaa videopeli ja pelatkaa sitä, helvetti.

III Turkulaisessa seurakunnassa rippikoululaisille järjestetyssä tilauksessa terveille suomalaisnuorille jaettiin sairaiden amerikkalaishihhulien esitettä, jossa markkinoidaan sosiaalisesti rajoittuneiden ja ilmiselvistä itsetunto-ongelmista kärsivien sekopäiden keksimää ajatusta, että on epäkunnioittavaa tulevaa aviopuolisoa kohtaan omata seksuaalinen menneisyys.

Kuten tavallista, ne kirkon mukavat auktoriteettinössöt ovat tehneet asian julkitulon vuoksi ainoan aktion, mihin ikinä tällaisissa tilanteissa pystyvät: sanoutuvat kerran julkisesti irti ja sitten vajoavat takaisin toimettomuuteensa. Tällaiselle ei näemmä pystytä kirkon sisällä tekemään muuta kuin jälkikäteisiä irtisanoutumisia. Omaan mieleeni tulisi muitakin, ennaltaehkäiseviä vaihtoehtoja, ettei tarvitsisi aina parkua, miten meidän kivaa kirkkoa misrepresentoidaan meidän kirkossa vaikuttavien järjestöjen toimesta. Näin siis jos sellainen olisi siellä kirkkoihmisten prioriteettien joukossa.

Terve ja monipuolinen sukupuolielämä voi pelastaa nuorison paitsi urheilulta, myös uskonnolta.

IV Suomessa heräsi ilahduttava media-, päättäjä- ja kansalaiskeskustelu selvitysmiehen pohdinnoista, joiden mukaan Jehovan todistajien erityisvapautus ase- ja siviilipalveluksesta asettaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan uskonnollis-elämänkatsomuksellisen vakaumuksen perusteella. Kansakuntamme ylevä kerma, jota HS-raadiksi kutsutaan, päästi tosikot ja veitikat valloilleen aiheen tiimoilta. Aikaan saatiin muutama häikäisevän ylimielinen ja typerä kannanotto. Pohjia ei vetänyt Jussi Halla-aho, joka on sikäli oikeassa, että moraalisesti olisi oikein ulottaa asevelvollisuus myös naisia koskevaksi. Tämä olisi taloudellisesti vielä surkeaa nykymalliakin kannattamattomampi, mutta on sentään johdonmukainen näkemys, jossa on takana jokin kunnialliseksi eettiseksi järjestelmäksi tunnistettavissa oleva konstruktio.

Sen sijaan kirjailija Pirjo Hassinen haluaisi pitää sinänsä tehottomana ja ongelmallisena pitämäänsä miesten asevelvollisuutta yllä vielä silleen tietsä hetken ihan vain voidakseen olla vapaa abstraktista häiriintymisestä:
"Vaik­ka ke­hi­tys on sel­väs­ti kul­ke­mas­sa koh­ti ylei­ses­tä ase­vel­vol­li­suu­des­ta luo­pu­mis­ta, ny­kyi­sen kal­tais­ta jär­jes­tel­mää kan­nat­taa yl­lä­pi­tää vie­lä het­ki. Aja­tus palk­ka-ar­mei­jas­ta on ker­ta kaik­kiaan liian häi­rit­se­vä."
Timanttista argumentaatiota. Kyllä ymmärtää, että kirjailijalla on syvällisiä näkökulmia asioihin ja silleen. Kyllä minäkin mielelläni kuukausikaupalla palkatta pakkotyöskentelen, jos Hassisen Pirjon mielenrauha sillä säästyy. Ja jos jotain muutakin haluaa hän sälyttää niskaani, jotta voisi kunnon yöunet saada, niin kertokoon toki. Mielelläni me kymmenet tuhannet ikäluokkiemme jäsenet sinua vankeustuomion uhalla autamme, Pirjo hyvä.

No, kirjailijoihin mahtuu monenlaista vipeltäjää, mutta suoraan tynnyrin pohjasakkaan sukeltaa joku, jonka pitäisi käsittää paremmin: kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka. Hän sanoo seuraavaa:
"Nais­ten työ­urat muu­ten­kin ovat han­ka­lam­pia ja ura­ke­hi­tyk­sen edel­ly­tyk­set hei­kom­pia. – – Kuu­kau­ti­set mo­ni nai­nen var­maan mie­lel­lään vaih­tai­si ase­pal­ve­luk­seen, mut­ta va­li­tet­ta­vas­ti tä­mä ei ole mah­dol­lis­ta."
Longan mielestä siis miehiä koskeva asvelvollisuus tuntuu olevan tasoitusta naisille, joilla on jotenkin muutenkin hankalaa. Näin ollen ei-naisten elämästä on tehtävä vastaavasti hankalampaa rangaistukseksi kuukautiskierron puuttumisesta. Näin käsittämättömän ylimieliseen tuubaan ei voi suhtautua muulla kuin raivokkaalla halveksunnalla.
Totean, että en näe mitään syytä kenellekään henkensä kaupalla puolustaa näin ajattelevia ihmisiä kyyditykseltä leirinomaisiin asumusoloihin Siperiaan. Eikä heillä pitäisi olla tähän valittamista, sillä eiväthän esim. lapsetkaan saa itse valita asuinpaikkaansa tai elämänrytmiään. Kaikkeen löytyy kyllä juosten kustu relativisointi, mutta ei niitä ole pakko kaikkien silmille ruiskia. Hävetkää, ette ole hengellä puolustamisen arvoisia.

Ei muuta.

2 kommenttia: