torstai 19. syyskuuta 2013

Kansallissymboliarvostelu: Guinea-Bissau

Guinea-Bissaun tasavalta on valinnut erottautua muista guineoista lisäämällä nimeensä oman pääkaupunkinsa. Se on ihan hyvä valinta, sillä naapurissa sijaitsee Guinean tasavalta. Guinea-Bissau tunnettiin aiemmin Portugalin Guineana tai synkähköllä talouspohjaisella nimellä Orjarannikko. Maa julistautui itsenäiseksi Portugalista syyskuussa 1973. Itsenäisyyden aika on ollut naapurimaiden tapaan sekava ja verinen. Sotilasvallankaappaukset, levottomuudet ja sisällissota ovat tehneet maan taloudellisen kehittämisen vaikeaksi. Viimeksi tämä alle kahden miljoonan asukkaan valtio pääsi kansainvälisiin otsikoihin, kun sotilaat murhasivat presidentti João Bernardo Vieiran maaliskuussa 2009.


Guinea-Bissaun lippu otettiin käyttöön vuonna 1973 maan itsenäistyessä, ja se perustuu hyvin selvästi maassa vaikuttavan marxistisen itsenäisyyspuolueen, Guinean ja Kap Verden afrikkalainen itsenäisyyspuolueen (Partido Africano da Independência da Guiné e Cabo Verde, PAIGC) tunnukseen. Puolueen lippu oli ja on täysin samanlainen kuin Guinea-Bissaun nykyinen tunnus sillä erotuksella, että punaisessa kentässä tähden alla seisoo puoluetunnus PAIGC mustin kirjaimin.

Panafrikkalaiset värit hallitsevat tätäkin afrikkalaislippua, erotuksena se, että punaisen värin voi yhdistää myös itsenäisyyspuolueen marxilaiseen ideologiaan. Ghanan lipusta on lainattu afrikkalaisvaltaa edustava musta tähti. Ghanalaiset vain osasivat sijoittaa sen oikeanväriseen kenttään. Musta tähti ei yksinkertaisesti toimi kovin hyvin punaisella pohjalla. Sommitelma on ihan mukava osoitus siitä, että panafrikkalaisen trikolorin voi tehdä muillakin tavoilla kuin pelkällä vertikaalisella tai horisontaalisella kolmijaolla. Symboliarvosta huolimatta lipusta tulisi paljon parempi, jos tähti olisi valkea tai keltainen. Lopputulos riitelee silmieni kanssa niin ikävällä tavalla, että annan arvosanaksi kuutosen.


Guinea-Bissaun vaakuna tai pikemminkin sinetti... tunnus... juttu lainaa lipusta mustan tähden punaisella pohjalla. En siis juurikaan pidä siitä. Tunnuksesta puuttuu paikallisuus tyystin, eikä mielikuvituksettomassa sommitelmassa olla edes kallellaan tyylikkään minimalismin suuntaan, mistä voisi olla hieman apua. Motto kuuluu YHTENÄISYYS, KAMPPAILU, EDISTYS. Se voisi olla puolueen PowerPoint-esityksestä. Hengetön ja ruma ilmestys, joka herättää minussa kielteisiä banaanitasavaltalaisia assosiaatioita. Arvosana: 5

Historiallisena kuriositeettina on aihetta esitellä Portugalin Guinean vaakuna, joka oli pienin tekstuaalisin muutoksin käytössä vuodesta 1935 itsenäistymiseen saakka:

Tässä tunnuksessa sentään on vaakuna mukana, vaikka ympyrämuoto hallitsee portugalilaisen armillaarikehrän kautta. Ikävä kyllä vaakuna on ruma ja todennäköisesti nykysilmin jokseenkin epäkorrekti. Tai ainakin mustassa kentässä oleva hahmo on hyvin epäilyttävän näköinen.

 

Guinea-Bissaun kansallislaulu Esta é a nossa pátria bem amada (Tämä on suuresti rakastettu isänmaamme) toimi vuosina 1975–1996 myös Kap Verden musiikillisena tunnuksena. Portugalinkieliset sanat on runoillut itsenäisyysjohtaja Amílcar Cabral, josta todennäköisesti olisi tullut maan ensimmäinen johtaja, ellei puolueensisäinen kilpailija olisi järjestänyt hänen murhaansa naapurimaa Guinean Conakryssa yhdeksän kuukautta ennen Guinea-Bissaun itsenäisyysjulistusta (juttuun olivat sekaantuneet myös Portugalin fasistisen hallinnon asiamiehet, mutta he yrittivät vain pidättää Cabralin).

Cabral oli kansallismielinen poliitikko, jonka sitoutuminen sosialismiin oli eklektistä; varsinaisena puhdasoppisena marxistina häntä ei ole yleensä pidetty, ja tämä ehkä selittää sen, että itsenäisyyslaulun sanat eivät sisällä juurikaan sosialistista käsitteistöä, mikä lienee estetiikan kannalta ihan hyvä. Tosin varsin kasvotonta on laulun tarjoama nationalistinen kuvasto. Värikkäin ja onnistunein säkeistö on ehkä viimeinen, jossa kansaa kuvataan yhden rungon oksistoksi.

Sävelen on laatinut Xiao He, mitä ilmeisimmin kiinalainen (hänestä on vaikeata löytää tietoa). Lopputulos ei ole sen paremmin kiinalainen kuin afrikkalainenkaan. Pikemminkin kyseessä on epämääräisen eteläeurooppalaisen tyylinen sekava marssi, johon ei ole muistamisen arvoista ainesta eksynyt. Kappale soljuu ohi tekemättä oikein minkäänlaista vaikutusta. Onneksi sen kuuntelu ei ole tuskallista eikä kestä turhan pitkään. Sanoitus tosin vaikuttaa näin vaatimattoman säveleen yhdistettynä huvittavalta. Arvosana: 6

Guinea-Bissau saa tyytyä loppuarvosanaan 5,7.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti