torstai 17. lokakuuta 2013

Jumalpuntari: Shakpana

Jumalpuntari ei ole vielä vieraillut Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta tänään tulee sekin aukko paikattua. Shakpana on Dahomeyn fon-kansan isorokon jumala. Harva on tullut ajatelleeksi, että tietyntyyppisillä viruksillakin on oma jumalansa.

Jos Shakpana loi isorokon omaksi kuvakseen, näyttää hän tältä.
Shakpana tiettävästi antoi ihmisille myös sellaisen vähemmän tieteellisesti määritellyn vaivan kuin "hulluus", ja mainitaanpa hänen olevan muutamien muidenkin pulmien ja tautien takana. Tästä huolimatta hänet yhdistetään kaikkein läheisimmin isorokkoon, joka on tietysti ollut paitsi vaarallinen, niin myös ihmisen ulkomuotoa vastenmielisillä rakkuloilla radikaalisti muuttava sairaus.
Olkaapa hyvä, arvoisat lukijat.
Historiallisesti isorokko on ollut pelottava virusvastustaja ihmiskunnalle. Toisen vuosisadan lopulla Antoninusten ruttona tunnettu isorokkoepidemia tappoi Rooman valtakunnassa arviolta viisi miljoonaa, näiden joukossa keisari Lucius Verus. Shakpana ei tee eroa mahtavien ja heiveröisten välillä.
Hän on vihassaan ollut historiallisessa katsannossa hyvin satunnainen, mitä voi halutessaan pitää osoituksena jonkinlaisesta kierosta oikeudenmukaisuudesta tai ainakin puolueettomuudesta. Juuri mitään käsitystä ei ole siitä, miksi tämä jumala haluaa kiusata, kauhistuttaa ja tuhota ihmisiä. Vaikuttaa mulkerolta jumalaksi.

Shakpanan alttari Brasiliassa
Shakpana on jumala, jolta rukoillaan lepyttelymielessä poissaoloa. Hän on parhaimmillaan ollessaan passiivinen ja pysyessään kaukana. Hänelle on annettu uhrilahjoja, toisinaan myös verta, mikä tietysti hassunhauskasti lisää riskiä sairastua useisiin tauteihin. Shakpanan kulttia harjoitetaan yhä paikallisesti Beninissä ja myös joissain Brasilian länsiafrikkalaisyhteisöissä. Tämä on erikoista, sillä Shakpana on eräs niistä jumalista, jonka ihmiset ovat käytännössä voittaneet ja tehneet voimattomaksi.
Edward Jenner, kuolevainen, joka kukisti jumalan.
Rokotuskampanjat ovat hävittäneet isorokon, Shakpanan pääasiallisen luomuksen ja hänen identiteettinsä keskustaudin, tyystin maailmasta. Pari kantaa on jäljellä (toivon mukaan) tarkasti vartioiduissa laboratorioissa Venäjällä ja Yhdysvalloissa, mutta viimeinen isorokkotapaus ilmeni Somaliassa vuonna 1977. (Ko. viimeinen isorokkopotilas, Ali Maow Maalin, kuoli 22.7.2013 - malariaan. Hän oli 59-vuotias ja oli isorokosta parannuttuaan omistanut loppuelämänsä kampanjalle polion hävittämiseksi.) WHO julisti isorokon hävitetyksi vuonna 1979. Joten ime sitä, Shakpana. Ihmiset voittivat hemmon, joten hän ei loppujen lopuksi ollut mikään kovin ihmeellinen jumaluus. Shakpanan tappion jälkeisistä aktiviteeteista ei ole tietoja. 
Tässä hänen suorituksensa vielä lukuina:

Mahti: 1/10. Historiallisesti mahtava jumaluus, joka on kuitenkin kukistettu rokotteilla. Nykyisin täysin voimaton.
Vaikuttavuus: 2/10: Isorokko näyttää ja tuntuu helvetillisen epämiellyttävältä, mutta modernissa maailmassa siitä on jäljellä enää kuvotusreaktio vanhoja valokuvia katseltaessa.
Vaarallisuus: 3/10. Helppo arvostella numeerisesti. Noin kolmannes kaikista isorokkoon sairastuneista kuoli tautiin. Nykyisin riski on olematon, ja niin on kaverin vaarallisuuskin.
Eettisyys ("hyvyys"): Paha. Kiusaa ja tappaa ihmisiä tarkoituksella. Kusipää. Ei palvomisen arvoinen enää muutenkaan, kun on menettänyt kaiken mahtinsa. 
Kannattajat/Suositukset: Rokotusinfo ry, Korean demokraattisen kansantasavallan kansan vapautusarmeijan biologisen sodankäynnin tutkimusjaosto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti