sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Hakaristiriitaa keskuudessamme

Tätä kirjoitettaessa eletään viimeinkin sitä hartaasti odotettua adventin ostoskautta. Otetaanpa siis käsittelyyn jokin jouluinen aihe. Esimerkiksi joulutortut. Vuonna 2013 kävi niin, että kun Svenska Dagbladet esitteli joitain joulutorttuohjeita kuvien kera, tuli lehteen pian palautetta, joka huomioi sen, että jouluinen luumutorttu tosiaan näyttää hakaristiltä. Tyhmimmät suomalaiset iltapäivälehdet menivät tietysti uutisoimaan tästä roskasta, jotta kansan suun kautta hengittävä osa pääsisi raivostumaan tästäkin. Epäselväksi on jäänyt, oliko sanomalehdelle tullut palaute sävyltään moittiva, humoristinen vai trollaava. 
Omituisena silti täytyy pitää ruotsalaisten ja suomalaisten keskustelijoiden väitettä siitä, etteivät he ole koskaan edes huomanneet joulutortun muodostavan hakaristin. Minusta ihmisellä täytyy olla hahmotushäiriö, jos moinen ei tule mieleen. Minä olen nähnyt yhtäläisyyden siitä saakka, kun ensi kertaa mitään natseista sain tietää, mutta olen tietysti pitänyt yhtäläisyyttä satunnaisena, kuten se mitä ilmeisesti poliittiselta sisällöltään tai sisällyksettömyydeltään onkin.

Hakaristi (Hakenkreuz, swastika, 卐)  on iankaikkisen vanha valon, auringon ja onnen symboli, joka tunnetaan niin Indukselta, Mesopotamiasta kuin Kreikastakin. (Kreikkalaisissa ja roomalaisissa mosaiikeissa hakaristit ovat melko yleinen koristeaihe, mikä on välittänyt ne myös renessanssitaiteeseen: esim. Vatikaanissa useita Raffaellon freskoja reunustavat hakaristikoristelut, joilla ei ole poliittista sisältöä.) Myös germaanit ja suomensukuiset kansat ovat hakaristia käyttäneet taittaen sakarat joskus oikealle, joskus vasemmalle. Symbolilla on sikäli yhteys kansallissosialismiin, että symboli valikoitui juuri pitkäikäisyytensä ja luulotellun germaanisen tai ns. arjalaisen alkuperänsä takia Hitlerin tunnukseksi.


A. Hitlerin luonnoksia kansallissosialistien symboliksi vuodelta 1920. Kaikki nämä (kananperse, voimalinjan karttamerkki ja hakaristi) ovat Hitlerin mukaan muinaisia germaanisymboleja.

Kansallissosialistithan taivuttavat hakaristin sakarat aina oikealle, kun se voisi tehdä myös vasemmalle. En silti suosittele juuri käyttämään tunnuksena vasemmallekaan taittuvaa hakaristiä. Konnotaatio on liian vahva, ja sitä vastaan on turha saivarrella. Yhtä hyvin voit kiljua julkisella paikalla Heil Hitleriä SS-univormussa, jos haluat jääräpäisesti käyttää hakaristiä symbolina. Niin maailma vain makaa.

Joulutortut eivät ilmeisestä ja kiistattomasta muodollisesta yhtäläisyydestään huolimatta ole graafisesti aivan samanlaisia kuin natsien käyttämä versio hakarististä. Tämän lisäksi niiden yhteys natsi-ideologiaan on olematon. Niiden syömistä tuskin voi pitää poliittisena statementinä. Sen sijaan esim. hakaristin mallisten piparkakkujen valmistaminen voisi olla toinen tarina.

Minusta on epäreilua ottaa esiin vain joulutortut, kun paljon mahtavammatkin tahot tietämättään tai tietoisesti hyödyntävät kansallissosialistista ikonografiaa ja symboliikkaa. Tässäpä muutamia  esimerkkejä ympäriltämme:


Columbia Sportsware Company, eräs useimmin vastaantulevista hakaristimuunnelmista, jonka 45 asteen asemointi on muuten prikulleen sama kuin kansallissosialistisen Saksan lipussa ja muussa virallisessa natsisymboliikassa.


Credit Union Service Centers. Jos natsitkin olisivat vain kutsuneet eräitä yksikköjään "palvelukeskuksiksi"...Chase-pankki on ollut ovela oman svastikansa kanssa. Se on kätketty melko huolellisesti, mutta kun sen kerran saa näkyviin, on sitä mahdotonta olla näkemättä.Suomen tasavallan presidentin lippu pitää sisällään vapaudenristin pohjakuvion, jonka kultaiset osat muodostavat hakaristin. Sommitelman meni laatimaan Akseli Gallen-Kallela, joka oli hyödyntänyt hakaristiä jo pitkään kalevalaisissa maalauksissaan (esim. Aino-triptyykin kehykset). Todennäköisesti tämä ei-kansallissosialistinen hakaristi on säilynyt lipussa siksi, että sitä ei ole välittämästi aivan helppo erottaa ja myös siksi, että se sakaroidensa lyhyyden ja viiston katkaisukulman vuoksi eroaa riittävän paljon natsien käyttämästä versiosta. 

Gallen-Kallela muuten suunnitteli myös Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan arvomerkit, ja ketjut olivat tietysti tulvillaan hakaristejä, mikä teki tämän tunnustuksen myöntämisestä äärimmäisen kiusallista toisen maailmansodan jälkeen, varsinkin, kun saaja oli ulkomaalainen. Kun Ranskan presidentti, toisen maailmansodan vastarintaikoni 
Charles de Gaulle suhtautui hyvin kiusaantuneesti vuonna 1962 saamansa suurristin ketjuihin, esitti ritarikunnan johtaja, tasavallan presidentti Urho Kekkonen, että ketjun koristeaihetta muutettaisiin, ettei tarvitsisi aina olla selittelemässä, ja ettei Suomen tarvitsisi pelätä häpäisevänsä niitä, joita halusi kunnioittaa. Niinpä vuonna 1963 suurristin ketjujen hakaristit korvattiin kuusenhavuristeillä.

Suomessa on kuitenkin eräs alue, jolla yhä käytetään sellaista hakaristiä, josta rehellisesti sanoen olisi parasta luopua. Se on sotilasilmailu.


Tämä on Suomen lentosotakoulun lippu. Vuonna 2013. Suomen ilmavoimat on pitkään käyttänyt eri yhteyksissä symbolinaan oikealle sakaroitua hakaristiä. Tämä juontuu vuodesta 1918, ennen kuin hakaristillä oli erityisiä poliittisia konnotaatioita. Suomen ilmavoimien ensimmäinen kone oli lahjoituskappale, jonka antoi ruotsalainen kreivi 
Eric von Rosen. Kreivi von Rosen käytti henkilökohtaisena tunnuksenaan hakaristiä, ja se oli maalattu myös hänen Suomelle lahjoittamansa Thulin Typ D -lentokoneen siipiin.

Voimme tietysti täällä pohjolassamme puhista siitä, että tällä ei ole mitään tekemistä natsismin kanssa ja että kyseessä on perinne ja että on ulkomaalaisten oma vika, jos eivät tiedä tätä. Mutta silleen historiatietoisten aikuisten oikeasti olisi vain helpompaa valita tilalle jotain parempaa, josta kaikille ei välittömästi tule mieleen Adolf Hitler, juutalaisten joukkomurha ja äärimmäinen pahuus. Ei tarvitsisi tuhlata energiaa selittelyyn ja voisi jopa häpeämättä osallistua vierailijana paraateihin muissakin maissa. Ei ole meidän vikamme, jos muut eivät tunne tämän nimenomaisen natsimer hakaristin historiaa, eikä ole meidän vikamme, että Hitler pilasi tämän symbolin kaikkien kunnon ihmisten osalta, mutta jos ei kykene olemaan realisti ja ymmärtämään, että kaikki näkevät silti tunnuksessa pelkkiä natseja eivätkä muuta tule näkemään, niin se on ihan meidän oma vikamme. Joten vaihtakaa tämä.

Ai niin, mainittakoon, että kreivi von Rosen oli sittemmin Hermann Göringin hyvä henkilökohtainen ystävä ja intomielinen natsi, joka hääräsi Ruotsin kansallissosialistipiireissä. Joten ehkä ei häntäkään kannata ihan hirmuisesti hehkuttaa. Edelleenkään ei Suomen vika, mutta silti saa tehdä johtopäätöksiä.

Nyt jotain kevyempää ja hahmotuksellisesti haasteellisempaa:


Turun ylioppilaskyläsäätiö. Ettekö näe vielä sitä? Autan muutamalla apuviivalla:
Näin siis. Vasemmalle kaartuu, mutta jännästi on sijoitettu samalla tavalla ympyrän sisään kuin Saksan lipussa aikanaan. 
Hakaristi ei kuitenkaan ollut eikä ole ainoa natsien symboli. Varsinkin nykyään, kun hakaristiä karsastetaan ja kun sen käyttämisestä voi eräissä maissa tulla sanktioita, käyttävät uusnatsit muita symboleja. Sellaisia kuin esim. nämä kotimaiset rakennusfirmamme:
 Uusnatsit käyttävät viestinnässään symbolina numeroa 88. Kyse on toistetusta aakkosten 8. kirjaimesta: HH eli Heil Hitler. Kaksi H:ta peräkkäin on niinikään uusnatsisymboli, joka komeilee parin suomalaisen rakennusfirman logossa.

Jos natseja erikseen haluaa nähdä, on heitä lopulta kaikkialla:


Eikö avaudu? Laittakaapa kaksi logoa vieretysten, niin alkaa näyttää tutummalta:


Koska natsisymbolit on ehdollisesti kielletty esim. Saksassa (hyvin ymmärrettävistä syistä), ovat uusnatsit, jotka brändäävät itseään joksikin "kapitalismikriittisiksi kansallismielisiksi" tms., ottaneet käyttöön keisarillisen Saksan symboleja, joille on annettu natsisymbolien implikoitu sisältö. Esimerkiksi ns. rautaristi (Eisernes Kreuz) periytyy ristiretkiajalta Saksalaisen ritarikunnan (Ordo Domus Sanctae Mariae Theutonicorum Hierosolymitanorum, Deutschritterorden) tunnuksena, jonka omaksui sittemmin Preussi ja sen kautta Saksan keisarikunta, joka muodostettiin 1870. Rautarististä johdettujen tunnusten arveluttavaan käyttäjäkuntaan kuuluvat nykyään mm. sekalaiset uusnatsit, skiniryhmittymät, moottoripyöräjengit ja muut tahot, kuten esimerkiksi Suomen evankelis-luterilainen kirkko:


Vertailun vuoksi vain:Tosin rautaristiä pitää yhtä tunnuksenaan myös esim. Saksan liittotasavallan ilmavoimat, ja Saksan liittotasavalta ei ole kovin natsimielinen, vaan itse asiassa useimpien natsien pahin vihollinen.

Olisi tietysti epäreilua symbolimetsästyksessä keskittyä pelkästään natseihin. Ei sovi unohtaa kommunismia eikä neuvostojärjestelmää, jotka ovat niinikään kylväneet tuhoa ja kuolemaa, sotaa ja vihaa. 
Sirppi ja vasara (☭) ovat yhdistelmänä yleismaailmallinen kommunistitunnus, joka viittaa ajatukseen maatalous- ja teollisuustyöläisten yhteisrintamasta.

Punatähti ( ) taas symboloi kansainvälisyyttä ja maailmanvallankumousta, kun siinä on kuulemma tähti jokaista mannerta kohti. Tämä ei anna kovin imartelevaa kuvaa kommunistien maantiedon tasosta, sillä mantereita on seitsemän. Ei ole tiedossa, mitkä mantereet ovat jäävä ilman kommunismin valoa. Ehkä Antarktis ainakin? Viisisakarainen tähti tiettävästi edustaa myös työläiskäden viittä sormea (ellei ole sattunut työtapaturmaa, joka mitä ilmeisimmin johtuu imperialistis-aggressiivisten bandiittien sabotaasista, kuten kaikki muukin, mikä neuvostosysteemeissä ikinä sattuukin kusemaan). Neuvostoliitossa punatähti on symbolina militaristinen ja edustaa Puna-armeijaa, tuota miehitysjoukkoa, joka piti otteessaan puolta Eurooppaa ja olisi mielellään enemmänkin haukannut. Itse pidän kommunisteja ja uusnatseja moraalisilta periaatteiltaan osapuilleen samanmoisina poppoina, vaikka kommunistit harvemmin nykyään äityvät väkivaltaisiksi.

Kommunistisia symboleita on kulttuurissamme lupa käyttää ironisesti esim. pukeutumisessa toisin kuin natsisymboleja. Kommunistitunnuksia kohtaakin varsin yllättävissä yhteyksissä.


Uusi-Seelantiko perustuslaillinen monarkia? Lippu kyllä viittaa neuvostotasavaltaan punatähtineen. (Punatähtiä löytyy myös mm. Panaman, Kalifornian ja Columbian liittopiirin [Washington, D.C.] lipuista.)


Haluatteko hiutaleenne pakkokollektivisoinnin saattelemana? Vasara tosin puuttuu, mutta muuten koko Elovena-kuvasto on puhtainta sosialistista realismia suoraan Stalinin ajalta.Itävallan liittovaakuna yhdistää kommunistisen symboliikan keskiaikeiseen heraldiikkaan. Vaakuna (tosin ilman kahleita) otettiin käyttöön vuonna 1919, jolloin sirppi ja vasara olivat jo kohtalaisen vakiintunut kommunistis-sosialistinen tunnus.Kaikki kommunistit eivät vedä vodkaa. Onko oluesi sittenkin punaista?

Totalitaarisen ikonografian metsästys saa jatkua joskus toiste. Pitäkäähän silmänne tarkkoina, aivonne ylivirittyneinä ja mielenlaatunne konspiratorisina. Ja muistakaa: terapia, psykiatria ja sen sellaiset ovat vain taantumuksellisten uusfasistien / taistolaisten himokommarien / juutalaisen Bilderberg-polyyppireptiliaanieliitin / Kalajoen kirkkokuoron salaisen sisemmän klikin juonia lampaiden paimentamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti