keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Kansallissymboliarvostelu: Irak

Kansallissymboliarvostelu matkustaa sivilisaation (eräälle) synnyinseudulle Mesopotamiaan. On aika käsitellä Irakin tasavallan kansalliset tunnukset.


Irakin nykyinen lippu on liehunut virallisena vuodesta 2008 alkaen. Se pohjautuu sommitelmaltaan maan aiempiin lippuihin ja käyttää panarabialaisia värejä. Horisontaalinen punavalkomusta trikolori erottuu rivistöistä lähinnä sillä, että valkean keskiraidan päällä seisoo väitelause Allahu akbar (الله أكبر) tyylitellyllä kuufilaisella tekstillä. Aiemmin tämä tunnuslause, joka arabiaksi tunnetaan nimellä takbīr, on tullut sarjassamme vastaan Afganistanin lipussa. (Sinetissä seisovan kupolin huipulla.)

Eräs perustavista säännöistä, jota olen veksillologisissa arvioissani pyrkinyt valtiolippujen kohdalla noudattamaan, on että lipuissa ei kuulu olla tekstiä, lukuun ottamatta ehkä joitakin erittäin harvoja ja pitkälle tyyliteltyjä poikkeuksia. Teksti lipussa näyttää hölmöltä ja lattealta; se muuttaa symbolisen tilan pelkäksi yksinkertaiseksi kirjoitusalustaksi. Jos haluaa lippuunsa islamilaista sisältöä, on kuunsirppi paljon parempi, tyylikkäämpi, kattavampi ja monipuolisempi vaihtoehto.

Irakin lipun latteutta korostavat tylsät värivalinnat, joita mielikuvitukseton allekkainsommittelu vain köyhdyttää entisestään. Tympeä, masentava ja mielikuvitukseton tusinalippu, jota ei vaivaudu kahdesti katsomaan. (Vrt. Egypti)

Arvosana: 5

Lippujen muutokset heijastavat valtiollista historiaa. Irakilla on historiaa suurin piirtein niin paljon kuin voi olla (historiallinen aika näet alkaa kirjallisten lähteiden ilmaantumisesta), joten ei ihme, että maalla on ollut käytössä useitakin lippuja. Irakin valtio tosin on 1900-lukulainen postkoloniaalinen luomus, mutta sen vaiheet ovat olleet sangen myrskyisät. Liitteenä käytöstä poistuneita irakilaisia lippuja:

Irakin kuningaskunta (1921–59)
Irakin kuningaskunta perustettiin vuonna 1921 ottomaanivaltion jäännöksistä brittihallinnon tuella, ja lähes neljänkymmenen vuoden ajan se liehutti ylläolevan kaltaista lippua, jonka värit ovat säilyneet kaikissa myöhemmissäkin sommitelmissa. Vihreä, punainen, musta ja valkea ovat värejä, jotka toistuvat yleisesti eri yhdistelminä arabivaltioiden lipuissa. Ne tunnetaan panarabialaisina väreinä. Tämän lipun värit ovat ihan yhtä tylsät kuin nykyversiossakin, mutta sommittelu on paljon mielenkiintoisempi, ja esteettisesti kokonaisuus nousee huomattavasti nykytilanteen yläpuolelle.


Irakin tasavalta (1959–63)
Vuonna 1958 kenraali Abd al-Karim Qasim kaappasi vallan. Monarkia lakkautettiin, kuningas Faisal II perheineen murhattiin, ja kenraali Qasim johti maata pääministerin valtuuksin. Hänen kaudellaan käynnistettiin hanke Yhdistyneen arabitasavallan luomiseksi: jäseniksi olisivat tulleet Irakin lisäksi Syyria ja Egypti. Hanke kuitenkin haudattiin nopeasti.

Qasimin ajan lippu on Irakin valtiolipuista ainoa, joka poikkeaa kaikkien muiden lippujen horisontaalisesta sommittelusta. Kultainen pallo edustaa Irakin kurdiväestöä, joka on traditionaalisesti käyttänyt aurinkoa tunnuksenaan. Seitsensakarainen punatähti taas viittaa Mesopotamian historiaan: se oli eräs Ishtar-jumalattaren tunnuksista, ja sitä käyttävät symbolinaan myös modernit assyrialaiset. Tämä lippu on keskustunnuksensa ansiosta ainutlaatuinen. Värien ja sommittelun yhdistelmä ei ole kaunis, mutta erottuva.


Irakin tasavalta (1963–91)
Qasim syrjäytettiin ja teloitettiin kyseenalaisen oikeudenkäynnin jälkeen Baath-puolueen vallankaappauksessa 1963. Antikommunistisella Baath-puolueella oli tässä vaiheessa Yhdysvaltain tuki takanaan. Vuoteen 1979 mennessä kenraali Saddam Hussein oli keskittänyt puolueen ja valtion vallan itselleen. Irak säilytti länsimaiden tuen läpi 1980-luvun katkeran Irakin-Iranin sodan, mutta sekä itä että länsi tulivat väliin, kun Irak miehitti Kuwaitin ja liitti sen itseensä. Persianlahden sodassa Kuwaitin itsenäisyys palautettiin, ja Irak päätyi kansainväliseen eristykseen. 

Irak otti käyttöön Yhdistyneen arabitasavallan lipuksi kaavaillun sommitelman. Hanke ei edelleenkään edennyt muulla kuin symbolisella tasolla: Syyria liehutti täysin identtistä lippua vuosina 1963–72.

Irakin tasavalta (1991–2004)
Persianlahden sodan aikana Saddam Hussein lisäsi arabinationalistiseen ideologiaansa myös korostetut uskonnolliset viittaukset. Lipun tähtien väliin lisäättiin slogan Allahu akbar Saddamin omalla käsialalla.

Irakin tasavalta (2004–08)
Vuonna 2003 Yhdysvaltain johtama liittouma hyökkäsi Irakiin syrjäyttäen Saddam Husseinin. Maan uudesta lipusta laadittiin useita esityksiä, joista ei saavutettu yksimielisyyttä. Yhdysvaltain tukema Irakin väliaikaishallinto otti vuonna 2004 käyttöön kompromissiratkaisun, jossa Saddamin käsiala poistui tähtien välistä; tilalle tuli sama teksti Irakissa 600-luvulla kehitetyllä kuufilaisella kirjoituksella. Vuonna 2008 lipusta poistettiin tähdet, ja tekstiä tiivistettiin ja suurennettiin. Näin on haudattu viimeisetkin symboliset haaveet Yhdistyneestä arabitasavallasta, mikä on ehkä vain realistista, kun Irakilla on vaikeuksia pitää edes itsensä yhtenä kappaleena.

Ekstrabonusliitteenä on mainittava vielä Irakille vuonna 2004 esitetty lippu, joka pysyi pitkään kaavailuissa päävaihtoehtona ja oli vähällä päätyä postbaathilaisen ajan tunnukseksi:


Sommittelu ja värimaailma ovat rohkeat, jopa hätkähdyttävät. Turkoosin ja YK:n sinisen seokselta näyttävä kuunsirppi (Ei ole puolikuu tämä! Alle 50 % on kuusta näkyvissä!) valkealla taustalla kuvaa toivetta rauhasta ja harmoniasta maan kansanosien kesken. En ole varma, onko tämä varsinaisesti kaunis, mutta ainakin omaperäinen ja mieleenpainuva. Ehdotus kuitenkin hylättiin, osaksi siksi, että monien irakilaisten mielestä se muistutti liikaa Israelin lippua. Jos tällä tarkoitetaan sitä, että se on ainakin kauniimpi ja tyylikkäämpi kuin rumankirjava Allahuakbar-raidasto, niin pitää paikkansa.

Se lipuista, nyt paneudun vaakunaan.Irakin vaakunaa hallitsee tyylitelty versio jo Egyptistä tutusta Saladinin kotkasta. Tämä tunnus on pienin vaakunakilpeä koskevin muutoksin ollut käytössä vuodesta 1965. Sitä ei voi kehua kauniiksi, vaikka on se parempi kuin Egyptin hailakka versio. Mustan ja kullan yhdistelmä on graafisesti tehokas, mutta itse vaakunakilpi on vielä rumenpi kuin lippu. Kotka seisoo ornamentaalisella jalustalla, jossa seisoo arabiaksi valtion nimi.
Periaatteessa symboli olisi ihan kelvollinen (oudot jalatkin pitkin hampain hyväksyen), mutta vihreä jalusta ja vaakunakilpi ovat hiton rumat. 

Arvosana: 6½

Hyvin lyhyt katsaus Irakin aiempiin vaakunoihin. Huomioin vain ne selkeästi nykyversiosta poikkeavat.
Irakin kuningaskunnan vaakuna (1921–58) otti keskeiseksi aiheekseen tyylitellyn esityksen Mesopotamiasta eli Kaksoisvirtainmaasta.
Irakin valtiollinen tunnus (1959–65) yhdisti assyrialaisiin ja kurdilaisiin tunnuksiin viljantähkän ja edistystä symboloivan hammasrattaan.


Irakin kansallislaulu on nimeltään Mautini (موطني). Nimi saattaa kuulostaa puhevikaiselta baaritiskillä, mutta se tarkoittaa Kotimaatani. Sanat ovat palestiinalaisakateemikko Ibrahim Tuqanin (190541) vuonna 1934 kirjoittamasta isänmaallisesta runosta. Musiikin on säveltänyt Muhammad Fuliefil. Laulu on toiminut palestiinalaisten musiikillisena tunnuksena, joskin Palestiinalaishallinto käyttää eri laulua kansallishymninään. Irakin kansallislauluksi Mautini valittiin vuonna 2004, enkä onnistu löytämään millään ymmärtämälläni kielellä tämän päätöksen taustaa tai perusteluja.

Laulu on kauhea, kammottava ja väsyttävä. Ehkä länsimaiset korvani ovat vain tottumattomat, mutta sävelkulut kuulostavat samanaikaisesti sekä mitättömiltä että äärimmäisen mahtailevilta. Melodia ei ole mainittava (itse asiassa se junnaa vain paikoillaan tekemättä minkäänlaista vaikutusta) eikä tätä mitenkään jaksaisi kuunnella loppuun asti, kun se ei tunnu olevan menossa minnekään. Sanat ovat kyllä ainakin käännöksen perusteella ylevät, mutta siitä huolimatta ajattelen tätä kuunnellessani vain sanoja "loppuisi jo". 

Arvosana: 4

Irakin loppuarvosana on 5,2.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti