sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Kansallissymboliarvostelu: Hongkong

Aiemmin niin yleiset kaupunkivaltiot ovat modernin ajanjakson kuluessa kadonneet kartoilta. Jäljelle jääneet ovat enimmäkseen väestöllisesti ja alueellisesti hyvin pieniä, Monacon ja San Marinon kaltaisia kääpiövaltioita. Aasiassa on kuitenkin säilynyt muutama kaupunkivaltio, kaikilla tosin ei ole täyttä itsenäisyyttä. Tällä kertaa kansallissymbolikriittinen katsauksemme vie meidät Etelä-Kiinan merelle kaupunkivaltioon, jolla on oma valuutta ja olympiajoukkue, mutta joka silti kuuluu virallisesti toiseen valtioon. Kyseessä on seitsenmiljoonainen Hongkongin Kiinan kansantasavallan erityishallintoalue eli lyhyemmin Hongkong.

Hongkong siirtyi brittihallintaan ensimmäisessä oopiumisodassa vuonna 1842, ja pysyi brittiläisenä (lukuun ottamatta toisen maailmansodan japanilaismiehitystä) aina vuoteen 1997, jolloin se luovutettiin Kiinan kansantasavallalle.
Hongkong on Portugalin vuonna 1999 luovuttaman Macaon ohella Kiinan kansantasavallan ainoa paikka, jossa on toimiva oikeusvaltio ja taatut sekä tunnustetut ihmis- ja kansalaisoikeudet. Hallinto on tosin vain osaksi demokraattinen, mikä on toki paljon enemmän kuin Pekingin hallitsemilla alueilla. Kiinan ja Britannian Hongkong-sopimus takaa hongkongilaisille itsehallinnon, brittiläisen oikeusjärjestelmän ja erityisaseman säilymisen vuoteen 2047 saakka.


Hongkong otti vaikuttavan, jo vuonna 1990 hyväksytyn uuden lippunsa käyttöön vallanvaihdon yhteydessä vuonna 1997. Punainen ja valkea ovat yleisesti Kiinassa (ja kaikkialla muuallakin) lipuissa käytettyjä värejä, joista saa muuten aikaiseksi myös Englannin lipun. Lipun punainen pohja korostaa yhteyttä Kiinan punalippuun, sillä sävy on molemmissa täsmälleen sama. Punainen väri yhdistetään Kiinassa juhlaan ja ylpeyteen. Kahden värin läsnäolo viittaa kiinalaiseen yhden maan ja kahden järjestelmän periaatteeseen, jonka nojalla Hongkong kuuluu Kiinaan, mutta on hallinnoitu toisin.

Valkea kuvio on tyylitelty versio erään Hongkongissa tavattavan perhospuulajin (Bauhinia blakeana) kukinnosta. Terälehtien punaisten tähtien on tarkoitus edustaa hongkongilaisten kiinalaista isänmaanrakkautta. Lipun kokonaisuus symboloi Kiinan yhteydessä kukkivaa ja kukoistavaa Hongkongia.

Hongkongin yksinkertaista, kaunista ja harmonista lippua on ilo katsella. Ainoat moitteet annan siitä, että kukan terälehtien punatähdet tuovat sommitelmaan levottomuutta. Lippu olisi vielä parempi ilman niitä. Pienestä nyrpistelystä huolimatta erinomaisen tyylikäs, klassinen ja ajaton suoritus, joka yhdistää minimalistisia ja koristeellisia elementtejä. Arvosana: 9


Hongkong liehutti brittiläisenä siirtokuntana tyypillistä brittiläistä siirtokuntalippua vuosina 1959-97. Se on tylsä, moneen kertaan mielikuvituksettomaksi ja persoonattomaksi haukkumani, korostetun korrekti sommitelma, jossa paikalliväriä tuo vain vaakunan kiinalainen lohikäärme. Aiemmassa, 1800-luvulla käytössä olleessa versiossa oltiin vielä paljon tökerömpiä, kun lippuun oli vain läästitty kirjaimet H. K. Hongkongille ehdotettiin vallanvaihtoon useita vaihtoehtoisia lippuja, joista valituksi tuli selvästi kaunein ja arvokkain.


Hongkong käyttää vaakunafunktiossa yllä olevaa sinettiä, joka pitäytyy lipun aiheessa. Kiinan perinteisillä merkeillä on kirjoitettu koko itsehallinnollinen nimi, ja alla seisoo kansainväliseksi vakiintunut brittiläinen muoto Hong Kong (huomatkaa, että suomeksi nimi kirjoitetaan yhteen). Sinetiksi tämä on tyylikäs, vaikkakin teksti on hieman häiritsevää. On toki hieman tylsää, että sekä lippu että sinetti käyttävät täsmälleen aihetta. Vaan ei tätä saata oikeudentuntoinen kriitikko oikein haukkuakaan.
Arvosana: 8
 

Hongkongin vaakuna oli vuosina 1959-97 ylläolevan kaltainen. Siinä esiintyy kaksi brittiläistä leijonaa, helmi, kiinalainen lohikäärme ja kaksi džonkkia. Yleisvaikutelma on huvittava, varsinkin kypäränkoristeen paikalle tällätty leijona näyttää enemmän kristallipalloennustajalta kuin helmenpuolustajalta.

Hongkongilla ei ole omaa kansallis- tai aluehymniä, vaan virallisissa yhteyksissä soitetaan Kiinan kansantasavallan kansallislaulu, Vapaaehtoisten marssi. Arvioin ko. kappaleen vasta Emä-Kiinan yhteydessä, enkä pisteytä sitä Hongkongin kohdalla lainkaan.

Hongkongin loppuarvosana on 8,5.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti