maanantai 10. maaliskuuta 2014

Jumalpuntari: Nuha

Jumalpuntari on lojunut tärkeyteensä nähden aivan liian pitkään käyttämättömänä, joten nyt pannaan uutta henkiolentoa sen analyysiin. 

Influenssakauden keskellä arvioitavaksi valikoitunut Nuha ei ole mikään flunssanhenki, vaan phjoisarabialainen aurinkoon liitetty jumaluus. Tämä jumalatar oli melko keskeinen maailmankuvallinen elementti Pohjois-Arabian heimojen keskuudessa esi-islamilaisena aikana. Hän muodostaa jumaltriadin kuunjumala Rudan ja Venus-planeettaan liitetyn Atarsamainin kanssa. 

Muhammad seuraajineen teki 600-luvulla näistä jumalista selvää Allahin tuella, ja tiedot pohjoisarabialaisista esi-islamilaisista jumalista ovat peräisin pitkälti akkadilaisista ja assyrialaisista lähteistä. Myös jumalten alkuperä saattaa olla Arabian ulkopuolella: esim. Nuhan kumppani Atarsamain on hyvin todennäköisesti yhteydessä mesopotamialaiseen Astarteen eli Ištariin, joka myös samaistettiin Venus-planeettaan.

Aurinkojumalatar Nuhan nimi saattaa olla yhteydessä protoseemiläiseen, viisautta merkitsevään sanaan, ja viisaus olisi tietysti jumalalle perin suotava ominaisuus. Arabian keskitasangolta löytyneiden muinaisarabialaisten kirjoitusten mukaan Nuha on mahtava ja ihmisten elämään monin tavoin vaikuttava jumala. Hän on ilmeisesti inhimillisten tunnetilojen, mutta myös ruumillisten häiriötilojen, lopullinen lähde. Nuha "aiheuttaa raivon", "tuottaa mustasukkaisuuden" ja toisaalta myös "lähettää suolistosairaudet ja tuhkarokon". Emootiomme eivät siis olekaan omia reaktioitamme tapahtumiin, ärsykkeisiin ja minäkuvaamme, eikä ripuli aiheudu pilaantuneista taateleista, vaan niiden kaikkien takana on suoraan eräs seemiläinen jumala.

Tämä muistuttaa minua hieman Nicolas Malebranchen näkemyksestä, jonka mukaan ihmisen ajatusten ja aikomusten sekä tekojen välillä ei ole yhteyttä, vaikka siltä meistä vaikuttaakin: Malebranche selittää, että todellisuudessa Jumala vain järjestelee asioita siten, että meille ihmisinä syntyy illuusio siitä, että sielullisten ja ruumiillisten toimintojen ja toisaalta meidän itsemme ja ulkomaailman välillä olisi mitään kausaalisuutta. Kaikki tapahtumat maailmassa ja päidemme sisässä ovat suoraan, erikseen ja yksitellen Jumalan aiheuttamia.

Ehkäpä niin, mutta vaikka uskoisimmekin tunne-elämämme olevan vain Nuhan marionetti, ei meille silti juuri jää muuta mahdollisuutta kuin operoida käytännössä tämän vastaisesti, mikä tekee Nuhastä täten toisaalta erittäin mahtavan, mutta samalla yllättävän yhdentekevän jumaluuden. Ja mainittakoon, että Suomesta tuhkarokko on hävitetty rokotuksin, joten siinäpä sen jumalan mahti olikin virologisessa mielessä.
 
Mahti: 5/10. Kontrolloi periaatteessa kaikkea inhimillistä tuntemusta, mutta mitä sitten? Onko elämäni oleellisesti erilaista tämän tiedon omaksumisen jälkeen? Ei juuri. Kompromissina puolivälipisteet.
Vaikuttavuus: 4/10. Nuha on suomalaisittain hömelö nimi. Aurinko on varsin kova mahtitekijä, mutta auringon rooli jumalattaren toimissa jää epäselväksi. Sitä paitsi kuka tahansa osaa aiheuttaa ripulia vaikka paskomalla luumukiisseliin.
Vaarallisuus: 6/10. Ripuliin ja tuhkarokkoon kuolee vähintäänkin useita satoja tuhansia ihmisiä vuosittain, mutta kunnollisilla fasiliteeteilla varusteuissa ympäristöissä niistä ei ole ihmiselle enää hirveästi vastusta.
Eettisyys ("hyvyys"): Aiheuttaa lähteiden mukaan korostetun negatiivisia tuntemuksia. Manipuloi ihmisiä tuntemattomista syistä. Kukaan tietoisesti ripulia aiheuttava ei voi olla hyvä. Paha, ja sangen mulkkuisalla tavalla.
Kannattajat/Suositukset: Okkasionalistinen Internationaali, tacoravintolat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti