tiistai 6. toukokuuta 2014

Vaalikoneheimolaiset 2014

Otteita parhaista tapauksista Ylen europarlamenttivaalikoneesta vuonna 2014 (vain tekstiversioista: ei todellakaan ole riittävästi kärsivällisyyttä, aikaa, hermoja tai mielenterveyttä katsoa niitä kaikkia videotervehdyksiä). Jos alkaisin poimia kaikki latteudessaan ja ympäripyöreydessään myötähäpeyttävät "vaalilupaukset", joita kukin ehdokas on saanut kirjoittaa kolme (3), voisin luetteloida tähän melkein kaikki ehdokkaat. Olen siis valinnut vain ne, joiden sanat säväyttivät jollain tasolla. (Itseäsi googlaava ehdokas: jos löydät sanojasi täältä, niin en voi kuin toivottaa menestystä kampanjaan.) Iloitkaahan näistä jumalkipunoista!

Parhaat toimenkuvat

Käsitetaiteilija - Juha-Pekka Väisänen (skp) 
Dokumentaristi - Hannu Hyvönen (skp) 
Teurastaja - Janne Nieminen (vas)
Sähköasentaja, evankelista - Kai Aalto (svr) 
Softanoita - Susanna Valeria Kaukinen (its) 


Erityismaininta

Peter Fryckman (m11) - Jos asiat eivät mielestäsi olleet vielä tarpeeksi pahasti sotkussa.


Parhaat vaalilupaukset 

"Perustamme Brysseliin kansalaismedian toimituksen"

-Janus Putkonen (its)
Tämä olisikin mahdotonta ilman paikkaa Euroopan parlamentissa.

"Sen minkä lupaan niin pidän. Sanasta mies tunnetaan."

-Jukka Savolainen (kok)
Jämäkkää.

"Lupaan toimia sen eteen, että kerron vaihtoehdoista joilla me pääsemme irti EU-jäsenyydestä."

-Jan Erik Finskas (its)
Finskas lupaa toimia sen eteen, että toimii tavoitteensa eteen. Hyvä suunnitelma, varsinkin se välivaihe on tosi tarpeellinen.

 1. Palautevirta-verkkodemokratipalvelussani suomalaiset voivat äänestää miten äänestän ja toimin sekä millaisia aloitteita teen.
 2. Lahjoitan palkkaani kuukausittain joukkorahoitusprojekteihin (valitaan äänestämällä). Summa lasketaan seuraajieni keskiarvon perusteella.
 3. Sähköinen tunnistautuminen otetaan käyttöön. Näin jokainen käyttäjä voi luoda vain yhden tilin ja äänestää vain sillä.P
-Janne P. Hukkinen (pir)
Koko lupaussarja käsittelee vain Hukkisen oman verkkopalveluviritelmän toimintaperiaatteita.

"Lupaan edistää Suomalaisten [sic] yritysten vientiä."

-Harri Auvinen (vihr)
Eikö Euroopan parlamentti muka sitä varten ole, häh?

 1. En lupaa mitään sellaista, mitä en pysty pitämään
 2. Puolustan viimeiseen viskitilkkaan pohjoismaista hyvinvointimalliamme
-Erkki Virtanen (vas)
Nämä kaksi lupausta lienee yhdessä perin helppo toteuttaa. Virtanen on toistaiseksi ainoa ehdokas, joka implikoi ryyppäävänsä työpaikalla. Jos viski loppuu, ei Virtanen enää viitsi hyvinvointimalleistakaan paljon piitata.

"Olen ensisijaisesti Suomen edun puolella!"

-Elsi Katainen (kesk)

Huojentavaa huutoa. Kakkos- ja kolmossijoista ei olekaan mainintoja.

"Selvittää miten Suomi voisi helpoimmin erota eurosta"

-Atte Saarela (m11)
Jumpe, Saarela on lähdössä salapoliisiksi Strasbourgiin. Ilmeisesti rahaliitosta eroamisen mahdollisuutta ei voi selvittää ilman europarlamentaarikon edustajanpalkkioita.

1. Demokratian konkreettinen lisääminen
2. Avoimuuden konkreettinen lisääminen
3. Oikeudenmukaisuuden konkreettinen lisääminen
 -Jonna Purojärvi (pir)
Aika hassua, että se kvaliteetti, joka tästä lupaustriosta tyystin puuttuu, sattuu esiintymään jokaisessa yksittäisessä lupauksessa. (Se ei ole lisäämisen käsite.)


"Irti EU:n kurjistamisesta ja leikkauspolitiikasta - työtä osallistuvan demokratian ja kansanvallan puolesta Che-Guevaran hengessä"

-Juha-Pekka Väisänen (skp)
SKP:n puheenjohtaja uudistaisi Euroopan unionia sissisodankäynnin kautta eikä oikein tiedä, miten erisnimet toimivat.

"Muistan mistä olen kotoisin."

-Antti Pesonen (its)

Alajärveltä.

"En mene mukaan H.V. järjestelmään, kuten enole myöskään mennyt toimiessani Espoon valtuustossa"

-Terttu Savola (köy)
Jeesuksen köyhien asialle valtuuttama Savola ei lähde mukaan Haista Vittu -järjestelmään, mutta pitää Espoon valtuustoa ja Euroopan parlamenttia aika samanlaisina eliminä.

"Lupaan toimia ihmisen äänenä!"

-Mitro Repo (sd)
Mitro Repo on tietysti itsessään yksi iso, pulska, pullea, seksistinen, rasvainen vitsi, jota äänestäkseen pitää olla tyhmempi kuin brysseliläisbistron osterisangon pohjalle jäävä nilviäisyksilö, mutta on siitä huolimatta hauskaa, että hän yhä jatkaa satiirin rajoja hipovaa yleishyvää ihmisyyskailotusta, jossa päteäkseen ei tarvitse osata niin yhtikäs mitään.

"Lipaan avoimuutta EU-asioissa. Jos lehdistö ei kirjoita niistä, kirjoitan minä sivullani."

-Kristiina Ilmarinen (Ilmarisen valitsijayhdistys)
Ilmarinen ottaa hoitaakseen eurooppalaisen journalismin puutteiden täydentämisen. Se kysyy jo kielitaitoa.

"Tulen tekemään kaikkeni että Suomi eroaisi eurosta ja Eusta. Tarvittaessa sitovan kansanäänestyksen jälkeen."

-Jarmo Nevalainen (its)
Siinä tapauksessa Euroopan parlamentti on "kaikkensa tekevälle" tässä asiassa yksiselitteisen väärä paikka, se kun ei voi määrätä sitovaa kansanäänestystä mistään mihinkään yksittäiseen jäsenmaahan. Tällaisen vallan tuominen sille edellyttäisi liittovaltiokehityksen huomattavaa voimistamista. Mutta jos kaikki on tehtävä päämäärän eteen, niin ilmeisesti liittovaltio on luotava, jotta siitä vain voitaisiin erota.

"Lupaan muistaa juureni ja Suomen - aina."

-Anne-Mari Virolainen (kok)
Jos ei hermostosairaus iske, niin pitäisi onnistua. Muistaminen on myös yleisesti tietoisuudessamme suhteellisen passiivista ja huomaamatonta, joten se ei edellytä toimia.

"Veroparatiisit on suljettava, jotta rahaa riittää hyvinvointipalvelujen turvaamiseen."

-Annika Lapintie (vas)
Lapintie sulkisi EU:n ulkopuolella olevia itsenäisiä valtioita. Mitenkähän mahtavat Andorran kansalaiset suhtautua Lapintien sitovasti antamaan lupaukseen siitä, että heidän ruhtinaskuntansa on "suljettava"?

 1. Toimin, jotta kaikki mahdolliset salatut EU-dokumentit, neuvostot ja suunnitelmat avataan, joita poliitikkomme nyt median avulla salailevat
 2. Tiedotan eurosta, Nato-sopimuksista ja EU:sta eroamisen edellytyksiä ja hyötynäkökohtia. Kenraalitkin ovat tehneet salaisia sopimuksia
 -Arhi Kuittinen (its)
Kuittinen lähtee paljastamaan salaliittoja, joista itse jo kuitenkin tietää yllättävän paljon. Kryptinen kenraalimaininta jättää odottamaan jatkoa.

 1. Lupaan, että Piraateilla on asiallisia tyyppejä.
 2. Lupaan, että mikäli Piraatti pääsee läpi, jatkan niiden asioiden puolesta kampanjointia kuin tähänkin mennessä - vaikka se vie aikaa töiltä.
-Mika Isomaa (pir)
Isomaa ei tee selväksi, kuuluuko itse Piraattien asiallisiin tyyppeihin, eikä myöskään sitä, missä nämä asialliset tyypit mahtavat olla. Isomaa on valmis Euroopan parlamenttiin, vaikka se voikin hiukan viedä aikaa hänen varsinaisilta töiltään.

"Olen luvannut, että valituksi tullessani pyöräilen Kilpisjärveltä Hettaan kesäkuun alkupuolella."

-Jussi Halla-aho (ps)
Halla-aholla on kaksi vaalilupausta, ja tämä on niistä toinen. Mies ottaa poliittisen päätöksenteon vakavasti. (En ihmettele, että veri vetää Brysseliin: Euroopan parlamentissa ei edellytetä yhtä tiukasti käytöstapoja kuin kotoisessa lainsäädäntöelimessämme.)

"Tulen parhaani mukaan toimimaan sen puolesta, että Suomi saa takaisin itsenäisyytensä ja valta palautetaan perustuslaillisesti kansalle."

-Kristiina Kalliojärvi (m11)
Suomen perustuslaki, 2 §: Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Valta kuuluu perustuslaillisesti kansalle, ja EU:n jäsenenä voi olla vain itsenäinen valtio, joten Kalliojärven yksi vaalilupaus on jo etukäteen täytetty.

"En vie Suomea kohti Natoa! Jos Suomi on Natossa niin Usan hyökätessä Venäjälle, Suomi toimii vain taistelutantereena ja tuhotaan."

-Mira Zarrouk (pir)
Ei sillä, että Euroopan parlamentissa päätettäisiin Suomen Nato-jäsenyydestä, mutta jos haluatte päättämään jonkun, jonka turvallisuuspoliittiset analyysit ovat 12-vuotiaan henkisellä tasolla, niin onhan tällainenkin ehdokas.

"Valvon Suomen etua Euroopassa. - Sen kanssa yhdensuuntainen on suurissa asioissa koko maailman etu. Pienemmissä voidaan vääntää."

-Johannes Hirvaskoski (kesk)
Siinäs kuulitte: Suomen etu on koko maailman etu! Kun vielä saataisiin koko maailma vain ymmärtämään asia.

 1. Edistän suoran demokratiaaa, sananvapautta, ja suomalaisten etua
 2. Edistän suoran demokratiaaa, sananvapautta, ja suomalaisten etua
 3. Edistän suoran demokratiaaa, sananvapautta, ja suomalaisten etua
-Oili Harjula (m11)
Toisto on tehokeino, triplattu typotorspoilu on tuhokeino. Jos itse aikoisin toistaa jonkin asian kolme kertaa, tarkistaisin kirjoittaneeni sen edes joten kuten oikein.

"Kaikki palkaton työ kielletään lailla. Työsuhteen on aina oltava työehtosopimusten mukainen ja vapaaehtoinen."

-Simo Suominen (skp)
Simo Suominen soittaa kuolonkelloja vapaaehtois- ja järjestötyölle ja kannattaa mitä ilmeisimmin ammattiarmeijaa. Jälkimmäinen on SKP:n piirissä rohkeahko avaus.

"Jos tulee 20 000 ääntä, niin leikkaan tukkani kokonaan."

-Juho Eerola (ps)
Eerola jatkaa Halla-ahon lupauslinjalla viestittäen, miten vakavasti politiikan ottaa. On valmis lähestymään aatteellista kotiaan myös hiustyylin osalta.

"En ole koskaan luvannut yhtään mitään, enkä nytkään."

-Jörn Donner (r)
Sitoutuminen on niin noloa. Äänestäminen kannattaa aina.

4 kommenttia:

 1. Pitäisiköhän minunkin mennä ehdolle.
  Vaalilauseena; "The politician EU deserves, but not the one it needs right now"
  Vaalilupauksena "Jos minut valitaan, lupaan syödä matoja."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poliitikonvaistosi tulevat esiin erityisesti siinä, että vaalilupauksessa ei ole eksplikoitu minkäänlaista aikajännettä tai lukumäärää. Joskus sitten syöt.

   Poista
 2. Moi, itseään googletteleva eurovaaliehdokas täällä. Olen siis tuo, joka kaipaa konkreettisia muutoksia avoimuuteen, oikeudenmukaisuuteen ja kansanvaltaisuuteen. Jätin selittämättä tarkemmin pitääkseni asian tiiviinä. Voin aukaista niitä tässä.

  Kansanvaltaisuuden lisääminen: Kansalle veto-oikeus päätöksiin; laaditaan esimerkiksi kuten nykyiset EU-kansalaisaloitteet, jotka tarpeeksi paljon ääniä saadessaan nimien keräyksellä, velvoittaa kansanäänestyksiin. Tapaa voidaan ja kannattaakin kyllä pohtia lisää.

  Avoimuuden lisääminen: Kaikki asiakirjat ja lobbareiden jakama materiaali julkiseksi. Lisää samalla kansanvaltaa: Kansalaisjärjestöt voivat helpommin tietoon perustuen muodsotaa kantojaan.

  Oikeudenmukaisuuden lisääminen: Vaatii ensisijaisesti perustavanlaatuista tutustumista etiikan perusteisiin. Päätöksenteossa on otettava paremmin huomioon ne tahot, joiden toimintaa päätökset hankaloittavat sen sijaan, että pohditaan vain, ketä ne auttavat. PK-yritykset ovat tällä hetkellä liiaksi kärsineet päätöksistä, joiden osuus yrityksistä kuitenkin Euroopassa on 99,8% ja ovat siten suuri työllistäjä - jos mahdollisuuksia työllistää olisi järkevämmin. Ei ole mielekästä käsitellä kaikkia yrityksiä yhdessä paketissa, vaan oikeudenmukaisuutta toteutettaisiin mielestäni yrityksiä koskevassa päätöksenteossa huomioimalla yrityksien koko ja siten niiden mahdollisuus kantaa kortensa kekoon tietyillä osa-alueilla.

  Hyvin kuitenkin tartuttu, mietin itsekin, että onpa kyllä hieno veto sanoa haluavansa näitä konkreettisesti lisättävän ilmaisematta sen tarkemmin asiasta mitään. Vaalikoneväsymys ei saisi näkyä tuolla tavoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielenkiinnosta ja täsmennyksistä! Kampanjoivalle sattuu, ja lohdutuksena todettakoon, että näkyvämmillä ja kokeneemmilla poliitikoilla on paljon hölmömpiä löpinöitä tuolla. Menestystä kampanjointiin.

   Poista